Valerian Stan spune ca va sesiza Parchetul in cazurile Dragos Seuleanu si Mihai Bogza, acuzindu-i de fals in declaratiile de interese

Viceguvernatorul BNR Mihai Bogza si presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune Dragos Seuleanu ar putea ajunge in atentia Parchetului pentru fals in completarea declaratiilor de interese.

Valerian Stan, reprezentant al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a anuntat ieri ca va sesiza institutiile statului, inclusiv Parchetul, in privinta neconcordantelor dintre declaratia de avere si cea de interese completate de Bogza si Seuleanu.

Observatia lui Stan reiese dintr-un raport privind aplicarea Legii anticoruptie, dat publicitatii de FSD. Potrivit documentului, “in cazul viceguvernatorului BNR Mihai Bogza, s-a constatat ca acesta a facut declaratii neconforme cu realitatea, in sensul in care, in declaratia de interese, nu a mentionat faptul ca este actionar/asociat la SC Invest Corp SA.

Aceasta calitate este mentionata in declaratia de avere, cu precizarea ca “valoarea partilor sociale/actiunilor depaseste echivalentul a 5.000 de euro””.

In raportul FSD se mentioneaza ca “nedeclararea acestui interes in actul prevazut de lege in acest scop este de natura sa faca imposibila verificarea unor situatii de conflicte de interese in care s-a aflat/se afla/s-ar putea afla o persoana ocupind o pozitie atit de importanta precum este viceguvernatorul BNR.”

Tot la capitolul “BNR”, Fundatia sesizeaza si situatia lui Constantin Ionete, membru in Consiliul de Administratie, din a carui declaratie de avere rezulta ca are calitatea de actionar la Banca Transilvania (280.000 de actiuni in valoare de 280.000.000 de lei).

“Intrebarea este daca domnul Ionete s-a aflat vreodata in situatii de conflict de interese in momentul in care a luat anumite decizii la BNR. Raspunsul este ca e foarte posibil sa fi fost asa”.

Stan a afirmat ca a cerut BNR copii dupa procesele-verbale ale sedintelor din Consiliul de Administratie din perioada 1 iunie 2003- 23 iulie 2004, dar a fost refuzat, pe motiv ca acestea constituie “secrete de serviciu”.

Conform raportului FSD prezentat de Valerian Stan, si presedintele SRR, Dragos Seuleanu, este in aceeasi situatie ca Mihai Bogza.

“Presedintele director general al SRR, Stefan-Dragos Seuleanu, nu a mentionat in declaratia de interese depusa si publicata la Camera Deputatilor calitatea de actionar la SC Romexpo SA, asa cum aceasta calitate rezulta din declaratia de avere depusa si publicata la SRR”.

In plus, FSD precizeaza ca, “desi SRR are un mare numar de functionari publici, pe site-ul propriu nu era publicata nici o declaratie de avere a acestora, fapt contrar Legii 161/2003 (Legea anticoruptie - n.r.)”.

Bogza: “Actionar este sotia mea, si nu eu”

Viceguvernatorul BNR Mihai Bogza contesta acuzatiile din raportul FSD. “Eu nu sint nici actionar, nici asociat la SC Invest Corp. Declaratia de avere se refera la mine si la familia mea. Actionar este sotia mea, si nu eu.

Intrucit declaratia de avere se refera la intreaga familie, iar declaratia de interese numai la mine personal, era normal ca nu puteam sa mentionez acest lucru in declaratia de interese. De altfel, ar fi absurd sa se spuna ca am dorit sa ascund ceva, cita vreme in declaratia de avere am specificat foarte clar lucrul acesta”.

Dragos Seuleanu n-a putut fi contactat pentru a-si preciza pozitia.