Fundatia premierului libanez Rafik Al-Hariri s-a oferit sa doneze guvernului Nastase 3.000 de calculatoare care vor ajunge in 300 de scoli romanesti, precum si echipamente de tehnica medicala pentru spitale. Cabinetul Nastase a aprobat donatia, dar ministrii implicati refuza sa ofere detalii.

Surse guvernamentale sustin ca initiativa ii apartine premierului libanez, a carui fundatie se ocupa de pregatirea si scolarizarea copiilor saraci libanezi. Oficialii executivului nu pot explica ce legatura are fundatia libaneza cu copiii romani, care vor primi calculatoarele exact in campania electorala.

Donatia vine la scurt timp dupa ce un cotidian central a scris despre un contract de 100 de milioane de dolari, atribuit de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), fara licitatie, companiei americane Harris, cu lobby din partea premierului libanez.

Guvernul a aprobat recent, prin doua acte normative, donatii din partea unei fundatii libaneze care apartine premierului Rafik Al-Hariri. Fundatia Hariri va dona statului roman 3.000 de calculatoare, care vor ajunge in scolile romanesti, si aparatura de tehnica medicala.

Prima hotarire de guvern poarta semnatura cancelarului Alin Teodorescu, care va incheia contractul de donatie si va raspunde de calculatoare. Computerele vor deveni bunuri proprietate privata a statului si vor fi transmise, prin ordinul lui Alin Teodorescu, scolilor stabilite de Cancelarie, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

A doua hotarire accepta ca aceeasi Fundatie Hariri sa doneze statului roman echipamente de tehnica medicala, iar contractul de donatie va fi semnat de ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan, care a avizat si actul normativ. Cei doi ministri au evitat insa sa vorbeasca cu noi.

Alin Teodorescu ne-a spus ca este intr-o sedinta, iar mai tirziu “era intr-o delegatie oficiala”, asa ca nu a putut raspunde apelurilor noastre repetate, iar ministrul Ovidiu Brinzan ne-a cerut, dupa ce i-am relatat despre ce e vorba, sa revenim, dupa care n-a mai raspuns la telefon.

Un oficial guvernamental ne-a declarat ca propunerea a venit din partea premierului libanez, care nu a cerut nimic in schimb. “De obicei, donatiile sint conditionate - donatorii vor drept de folosinta sau sa primeasca ceva in schimb”, sustin sursele noastre.

Calculatoarele, cumparate de pe piata romaneasca

Potrivit surselor de pe piata IT, cele 3.000 de calculatoare vor costa fundatia libaneza peste un milion de euro. Cum in programul guvernamental era prevazuta dotarea mai multor scoli cu calculatoare, initiativa lui Hariri vine la tanc pentru ca guvernul Nastase sa-si mai bifeze din promisiuni inainte de campania electorala.

In nota de fundamentare a hotaririi de guvern se arata ca aparatele vor ajunge in 300 de scoli. “Donatia formulata de Fundatia Hariri, prin domnul Saad Hariri, presedinte executiv, reprezinta expresia bunelor raporturi existente intre Romania si Liban si constituie o importanta contributie la dezvoltarea sistemului de invatamint din tara noastra.”

Despre bunele relatii ale premierului libanez cu actuala putere aflam de pe site-ul guvernului, care mentioneaza rezultatele unor intilniri atit cu premierul Adrian Nastase, presedintele Ion Iliescu si parlamentarii romani, cit si cu fostul premier PSD Nicolae Vacaroiu.

Donatie dupa contract fara licitatie

Ajutorul premierului libanez pentru guvernul roman vine la scurt timp dupa ce intr-un cotidian central a aparut informatia potrivit careia premierul libanez si-a legat numele de un contract al SNR atribuit fara licitatie companiei americane Harris.

O data cu acest contract semnat in 2001, SNR a primit garantii de la stat pentru un imprumut de 100 de milioane de dolari si a fost scos de pe lista privatizarilor. Garantarea de catre stat a creditului luat de SNR pentru retehnologizare a fost aprobata de cabinetul Nastase prin HG nr. 1019 din octombrie 2001.

Premierul libanez nu ar fi la primul lobby facut cunoscutei firme American Harris Corporation. In ianuarie 2004, ziarele primului-ministru libanez Rafik Al-Hariri anuntau, cu tam-tam, preluarea de catre Harris Corporation a unui contract de 96 de milioane de dolari in Irak.

Premierul libanez, in topul bogatilor

Rafik Al-Hariri si familia figureaza in topul celor mai bogati oameni din lume intocmit de “Capital” cu 3,8 miliarde de dolari. Afacerile familiei sint reunite intr-un imperiu diversificat, de la compania de constructii cu o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari (principalul contractor pentru autostrazile si caile ferate din Arabia Saudita) si pina la afaceri imobiliare.

Gabriela Palade, Iuliana Roibu