Criteriul economic pentru aderarea la UE

cuprinde statutul de economie functionala de piata si abilitatea de a face fata presiunii concurentiale de pe piata unica si, pana acum, nici o tara candidata nu a primit ambele calificative in acelasi an, a precizat, miercuri, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene.

Onno Simons a vorbit despre progresele facute de Romania in procesul aderarii la Uniunea Europeana apreciind pasii facuti catre macrostabilitatea economica. Domnul Simons a remarcat insa si lucrurile negative cu care se confrunta inca Romania.

Unde sunt probleme?

Oficialul european a subliniat ca Romania are, inca, cea mai mare inflatie dintre toate tarile candidate, ceea ce afecteaza capacitatea tarii de a-si indeplini obligatiile ce-i revin din adoptarea legislatiei europene. Adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a criticat incurajarea acumularii datoriilor la bugetul de stat de catre firmele ineficiente economic.

Onno Simons a mai vorbit despre privatizare si disciplina financiara, apreciind ultimele privatizari (Petrom, BCR, companii de distributie a energiei electrice, a gazelor narurale si intentia de a privatiza CEC), dar amintind si "povestile fara sfarsit" ale societatilor Tractorul, Roman si Aro, care au inceput sa adune iar datorii dupa ce enormele datorii anterioare le-au fost sterse.

In privinta arieratelor, Onno Simons

Onno Simons, adjunctul ºefului Delegaþiei Comisiei Europene la Bucureºti

s-a referit la efectele negative ale acestora - deficit fiscal, instabilitate financiara - si la necesitatea de a fi impuse penalitati, care deocamdata, din pacate, nu se aplica.

Desi sistemul financiar se bazeaza mai mult pe sistemul bancar decat pe cel de piata, totusi sistemul bancar din Romania este insuficient dezvoltat, apreciaza oficialul european.

El a dat ca exemplu rata creditului neguvernamental, care a ajuns la doar 16% din PIB, la finalul lui 2003, comparativ cu 30-50% cat a fost in celelalte tari candidate. O economie de piata eficienta trebuie sa aiba si un sistem juridic de incredere, inclusiv in ceea ce priveste dreptul de proprietate, a mai spus domnul Simons.

Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti nu a dorit sa spuna daca Romania are sau nu o economie de piata functionala ba chiar a spus ca decizia in privinta acordarii acestui calificativ va fi luata in urmatoarele trei saptamani atat cat a mai ramas pana la publicarea de catre Comisia Europeana a raportului de tara pentru Romania.

BBC

Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestag-ului german:

"Cred ca Romania va primi pana in octombrie statutul de economie de piata functionala"

Vicepresedintele Bundestag-ului german, Susanne Kastner, si-a exprimat, marti, la Bonn, increderea ca Romania va primi pana in luna octombrie statutul de economie de piata functionala. "Cred ca Romania va primi pana in octombrie statutul de economie de piata functionala. Doreste acest lucru si sunt convinsa ca il merita pe deplin.

Ca un politician experimentat, pot sa va spun, insa, ca pana la alegeri nu se mai pot schimba multe.

Acest lucru il stie si Comisia Europeana, si comisarul Verheugen, dar Guvernul a facut mari progrese in acest sens si in atat de controversata privatizare, progrese care vor fi recunoscute cu siguranta, si Romania va primi statutul de economie de piata functionala", a declarat Susanne Kastner, citata de Radio Romania Actualitati.

Vicepresedintele Bundestag-ului german s-a adresat, marti, jurnalistilor romani participani la cursurile Scolii de vara pentru ziaristi de la Bonn, organizate de Societatea Romana de Radiodifuziune si de postul Deutsche Welle.

Rompres