Ce mult s-a schimbat fotbalul in doi ani si citeva luni. In mai 2002, la Glasgow, partenerele de aseara se intilneau intr-o splendida finala a acelei editii a Ligii Campionilor. Ramasa in istoria fotbalului prin magnificul gol al lui Zinedine Zidane ce a ajutat Realul sa intre in posesia trofeului. Era perioada de inspiratie a lui Florentino Perez, mai putin obsedat de "galactici" decit azi.

Nu erau pe-atunci nici Ronaldo, nici Beckham, nici Owen. Mai putine tricouri vindute in lume, dar mai mult fotbal.

Ce este acum Real? O suma de vedete, sau de ifose, daca vreti, care au atit de multi bani incit alergatul li se pare o corvoada. Plus, pentru completare, un numar de frustrati satui sa vada ca alearga pentru gloria altora. Aseara, Realul n-a fost nici macar atit. A fost o caricatura, o mizerie, o gluma proasta.

In schimb, Leverkusen a surprins placut. Fata de acea finala, "farmacistii" au pierdut cei mai buni jucatori. Ballack, Ze Roberto, Lucio, Basturk stralucesc acum la altii. Razbunarea lui Bayer a fost totala. Un 3-0 limpede, fara echivoc, cu doua eurogoluri menite sa-l umbreasca pe cel al lui Zidane din 2002. Apropo de Zizou. E inca o dovada ca nimeni nu e vesnic. Nici macar talentul.