Actionarii au nominalizat societatea Petrogas, detinuta in totalitate de Petrom, pentru a participa ca asociat la infiintarea a patru filiale ale societatii petroliere, au declarat surse din actionariat, citate de Mediafax.

Filialele vor fi constituite prin aport in natura cu bunuri apartinand sucursalelor Arpechim Pitesti, Petrom Suplac si Doljchim, precum si cu unele statii de alimentare cu carburanti.

Actionarii Petrom au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu maximum 984,16 milioane euro, suma din care OMV va plati, pana la data de 10 noiembrie, cel mult 856,19 milioane euro. Pretul de subscriere calculat in lei la cursul de schimb valabil marti este de 2157,64 lei.

Pentru fiecare actiune detinuta, actionarii minoritari vor avea drept de preemtiune aferent unui numar de 0,4906 actiuni. La AGA s-a stabilit ca 28 septembrie sa fie data de referinta la care actionarii inscrisi in Registru sa poata participa la majorarea de capital.

In aceste conditii, ultima zi in care pot fi cumparate de pe piata de capital titlurile Petrom cu drept de subscriere este 24 septembrie. Micii actionari vor putea sa-si exercite dreptul de preemtiune in perioada 4 octombrie-2 noiembrie. In cazul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), perioada de subscriere este de numai 20 de zile si se incheie la 23 octombrie.

BERD va participa la majorarea de capital prin compensarea unei sume de pana la 73 milioane dolari catre actionarii existenti, astfel incat acestia sa-si mentina participatia. Actionarii straini vor putea participa la majorare cu sume denominate in euro, iar pentru BERD s-a permis participatia in dolari. Investitorii romani vor face subscrierea in lei.

La 23 iulie, OMV a preluat 33,34% din actiunile Petrom, pentru care va achita 669 milioane de euro. Investitorul isi va majora participatia la 51%, in cadrul operatiunii de crestere de capital, in data de 3 noiembrie.

O serie de actionari au solicitat conducerii Petrom sa ceara Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare permisiunea de a fi tranzactionate drepturile de preemtiune, insa actionarul majoritar, reprezentat de Ministerul Economiei, nu a dat curs amendamentului.