15 pescari mai curajosi din Chilia Veche au scos una dintre balizele ucrainene amplasate ilegal in malul romanesc al Dunarii. Supravegheati de o nava militara a statului vecin, oamenii au vrut sa-i demonstreze ambasadorului ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, ca balizele exista in apele romanesti. Pescarii sunt suparati ca, de cand au pus ucrainenii balizele, nu mai prind nici tipenie de peste.

“Acum vedeti baliza, domnule ambasador?“

Cincisprezece pescari din Chilia Veche au incercat marti dupa-amiaza sa mute una dintre balizele ucrainene ancorate in malul romanesc. Supravegheati de o nava militara ucraineana, oamenii au vrut sa-i demonstreze ambasadorului ucrainean, Teofil Bauer, ca balizele exista si sunt amplasate in apele romanesti.

ALEXANDRU NASTASE

S-au adunat pe dupa-amiaza, cand soarele era spre asfintit. Vreo cincisprezece. Toti din Chilia Veche. De cand au pus ucrainenii baliza, la nici patru metri de malul romanesc, nimic nu a mers bine pe Dunare. Nu au mai prins nimic. Au asteptat in zadar un raspuns de la autoritati. Primii pe care i-au intrebat au fost cei de la Politia de frontiera. Politistii au ridicat neputinciosi din umeri.

“Avem ordin de la sefi sa nu ne amestecam in treaba asta! Nu putem face nimic! Nu va putem ajuta!“. In sat au ajuns si cuvintele ambasadorului ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer: “Nu stiu ca Ucraina sa fi amplasat balize in malul romanesc al Dunarii. Nu am cunostinta de asa ceva!“.

Atunci pescarii s-au hotarat sa incerce sa-si rezolve singuri problema si sa-i arate diplomatului cum stau cu adevarat lucrurile: “Daca ei n-au pus balize, atunci noi putem sa le mutam!“. S-a intamplat marti in Delta, langa insula Maican.

“NE FACEM SINGURI DREPTATE“. Cei cincisprezece s-au adunat in apropierea insulei Maican, locul unde ucrainenii si-au amplasat doua balize. Pana saptamana trecuta, una dintre drage era, la randul ei, ancorata la doar cativa metri de malul romanesc. Problema asta s-a rezolvat de la sine, ucrainenii mutandu-si lucrarile si, implicit, si draga cu tot cu ancora pacatoasa.

Insa balizele sunt tot acolo. “Nu mai putem face nimic de cand sunt astea aici. Tot pestele a fugit. Trebuie sa stai saptamani intregi ca sa muste ceva. Nu se poate trai asa. Daca nu prindem peste, nu putem face rost de bani si nu avem ce manca. Trebuie sa ne facem singuri dreptate“, spune Vasile Branza. Are 30 de ani si un copil de un an. Pornesc intr-un tarziu. Pornesc in larg.

Se indreapta intai spre baliza “36.5“, amplasata mai departe de malul romanesc, dar pusa chiar in mijlocul uneia dintre zonele bune de pescuit. E parca prea departe, prea greu de ajuns la ea. Navele ucrainenilor sunt si ele aproape, cateva zeci de metri ii despart. Este periculos. Ucrainenii le-au dovedit de multe ori ca nu au scrupule.

Se hotarasc sa mearga la cealalta baliza, care este la patru metri de malul romanesc. Cei care au barci cu motor ii remorcheaza si pe cei care au vasle. Ajung cu greu. Se leaga unii de altii. Incep sa traga. La inceput merge greu, bucata de metal nu se lasa urnita. Se inclina sub presiunea funiilor, dar nu cedeaza. Pescarii sunt dezorganizati: nu se hotarasc in ce parte sa mute baliza.

Incearca din nou. Iar fara rezultat. A treia oara este mai bine si baliza incepe sa se miste. Vaslesc cu putere si reusesc s-o urneasca. Au reusit s-o mute vreo 50 de metri, dupa care baliza s-a lovit de fundul Dunarii si n-a mai putut fi urnita. Au lasat-o acolo aruncand in urma o intrebare: “Acum vedeti baliza, domnule ambasador?“.

ABERATIILE. La Bucuresti, presedintele Ion Iliescu a declarat marti seara, la TV Romania 1, ca acuzatiile Ucrainei conform carora Romania ar fi construit trei canale care afecteaza ecosistemul Deltei Dunarii sunt “aberatii“, “inventii“, afirmatii fara nici un temei.

DE VEGHE

Imediat ce pescarii au incercat sa mute baliza din malul romanesc, o nava militara ucraineana a aparut in zona si a supravegheat actiunea indeaproape. Singurul ofiter aflat la bord a comunicat permanent prin statie si a incercat in mai multe randuri sa se apropie pentru a observa mai in detaliu ce se intampla.

Nava militara a vecinilor de la Est a ramas in zona insulei Maican mult timp dupa ce pescarii romani au renuntat la tentativa. Din fericire, ucrainenii nu au intervenit dupa plecarea alor nostri.

CURAJ

Concesionarul zonei de nord a Deltei Dunarii, Robert Raduta, i-a sustinut pe pescarii din Chilia in tentativa lor de a muta baliza ucraineana. Raduta s-a declarat nemultumit de modul in care au reactionat autoritatile romane dupa amplasarea balizelor ucrainene. “Fara nici o exagerare, aici s-a scris istorie. Pescarii romani s-au legat unul de altul si au incercat sa mute baliza.

Nu credeam ca vor reusi mare lucru, dar acesti 50 de metri inseamna enorm de mult. Practic s-a demonstrat ca, daca autoritatile nu fac nimic, s-a gasit cineva care sa ia atitudine impotriva nesimtirii ucrainenilor“, a spus Robert Raduta.

OF-URI

“Noi i-am da in judecata pe ucraineni, dar nu avem bani de asa ceva. Pescarii ucraineni au primit despagubiri, noi nimic“, isi spune oful unul dintre participanti, Ioan S. Gheba. Are 46 de ani si trei copii. E nemultumit de ceea ce fac ucrainenii si de reactia slaba a romanilor.

“De ce ii lasa sa faca ce vor? Eu am dat o multime de bani pe scule, pe barci si acum nu am ce sa fac cu ele. De cand au venit ucrainenii, nu se mai prinde nimic pe Dunare. Nu poti sa pleci din Chilia si sa te muti in alta parte, pentru ca nu ai nici o garantie ca nu vin ucrainenii si acolo sa iti puna balize“, spune omul.