O ipoteza monstruoasa prinde contur in cazul uciderii celor 368 de copii si parinti la Beslan, in Osetia de Nord. Avertismentele presei independente occidentale, care solicitau media internationale si guvernelor lumii sa nu se grabeasca in a inghiti pe nerasuflate scenariul abominabil desfasurat de Rusia la Beslan, au fost intemeiate.

Inca din primele momente ale tragicelor evenimente, analistii ZIUA au semnalat la randul lor ca Rusia trebuie tratata cu maxima circumspectie, tinand cont de trecutul nefast al KGB, recunoscut pentru crime impotriva propriei populatii in scopul deservirii unor interese oculte. Iata ca, din nefericire, suspiciunile ZIUA par sa se confirme.

Intreaga operatiune sangeroasa de la Beslan pare sa fi fost montata pentru ca fostul ofiter KGB Vladimir Putin sa-si intareasca la maximum puterile, consolidandu-si o dictatura personala. Statele Unite si Uniunea Europeana trag deja semnale serioase de alarma in timp ce presa occidentala, ca si cea rusa ramasa independenta, reclama dezvaluirea adevarului din spatele diversiunii FSB.

Cotidianul rus Novaia Gazeta a lansat la inceputul acestei saptamani o informatie socanta: cel putin trei dintre teroristii care au ocupat scoala de la Beslan fusesera arestati cu trei ani in urma de serviciile de securitate rusesti si in mod normal ar fi trebuit sa se gaseasca in spatele gratiilor, fiind condamnati la ani grei de inchisoare.

Unul dintre teroristii arestati in trecut si care au participat la atacul din Beslan este in viata, fiind cel prezentat, pentru manipulare in masa, de catre toate televiziunile ruse. Scenariul "revolutiei" din Romania cu "teroristii" sai se repeta acum.

Un oficial anonim din Ministerul cecen de Interne a facut afirmatia socanta ca cei doi teroristi gasiti morti la Beslan nu ar fi ajuns acolo vii, fiind transportati "gata decedati" la locul oribilului masacru de serviciile speciale ruse.

Cotidianul independent Novaia Gazeta afirma ca serviciile speciale rusesti practica intens "rocada cadavrelor" in satele cecene unde au loc batalii fiind gasiti morti care nu au de a face cu respectiva localitate, indivizi arestati anterior de armata rusa.

Victor RONCEA

Diversiunea FSB

Cotidianul rus Novaia Gazeta afirma in editia de luni ca "Nurpasa Kulaev, individul prezentat de toate canalele de televizune rusesti ca fiind unul dintre teroristii de la scoala din Beslan, a fost de fapt detinut de militarii rusi inca din 2001".

Cotidianul rus citat arata ca in luna august 2001 serviciile speciale rusesti l-au capturat si pe fratele lui Nurpasa, Hanpasa Kulaev, care a fost identificat printre cadavrele teroristilor ucisi la Beslan.

In sprijinul afirmatiilor sale Novaia Gazeta citeaza un comunicat al agentiei de presa Interfax din 29 august 2001 care afirma ca: "Serviciul Federal de Securitate (FSB), in urma actiunilor speciale din zonele Alleroi, Totin si Kurcialoi au arestat trei participanti activi la activitatile banditilor: Saifutdin Ibragimov, Hanpasa Kulaev si Ilkor Zagidulin.

Toti trei faceau parte din banda mercenarului arab Rabbani". FSB-ul a informat la acea data ca cei arestati au facut marturisiri despre depozitele de armament si locurile de antrenament.

Trei ani in mainile rusilor

Novaia Gazeta informeaza ca in conformitate cu Ministerul cecen de Interne, cei trei arestati au fost condamnati la 9 ani de inchisoare si incarcerati intr-o inchisoare ruseasca. Cotidianul rusesc citat se intreaba "cum a fost posibil ca dupa ce s-au aflat timp de trei ani in mainile serviciilor speciale, acesti insurgenti au putut participa la operatiunea terorista din Beslan".

Novaia Gazeta arata ca aceasta intrebare "ii tulbura nu doar pe jurnalisti, ci si pe oficialii din Ministerul de Interne al Republicii Cecenia". Un oficial care a preferat sa-si pastreze anonimatul din acest minister a declarat pentru Novaia Gazeta ca "exista mari indoieli ca Hanpasa Kulaev a fost eliberat din inchisoare si mai apoi s-a alaturat rebelilor".

Sursa Novaia Gazeta afirma ca "sunt mai mult ca sigur ca Hanpasa Kulaev a ajuns in Beslan gata mort. Mai mult decat atat Hanpasa, ca si fratele sau Nurpasa nu au ajuns la Beslan in timpul atacului, ci au fost adusi acolo dupa ce asaltul se incheiase".

Novaia Gazeta afirma ca in sprijinul celor afirmate de sursa din Ministerul cecen de Interne vine si povestea arestarii lui Nurpasa Kulaev, care a fost retinut datorita suspiciunilor ca i-ar ajuta pe rebelii din muntii Ceceniei.

In octombrie 2001 casa familiei Kulaev a fost atacata in timpul noptii de militari rusi, iar Nurpasa Kulaev a fost dus intr-o locatie necunoscuta, familia lui pierzandu-i urma.

Cadavre de ceceni la comanda

Cotidianul rusesc citat arata ca "in Cecenia au existat mai multe cazuri in trecut, cand in urma unor atacuri ale armatei federale intr-un sat cecen au fost descoperite cadavre ale unor oameni care nu locuiau in acel sat.

Astfel in urma luptelor din zona Komsomol printre rebelii ucisi au fost gasite cadavrele a doua femei originare din zona Naurskogo, respectiv Zavaji Hasueva si Ruslana Timaeva, retinute de militarii rusi in ianuarie 2000 la intrarea in satul Nikolaev. Rudele celor doua femei nu si-au putut da seama cum au putut aparea cele doua femei printre rebelii ucisi, imbracate in uniforme de camuflaj".

Un alt exemplu de cecen aparut ca prin minune printre cei ucisi la scoala din Beslan este cel al lui Mairbek Saibehanov. Acesta a fost arestat in toamna anului trecut, fiind descoperit in urma marturiilor lui Zaremy Mujahoevoi, capturat de serviciile secrete ruse in urma atentatului cu bomba ratat din Moscova, de pe strada Tver.

In acelasi timp cu Saibehanov a fost arestata si Rustama Ganieva, care in prezent se afla in cercetarea organelor ruse. Novaia Gazeta apreciaza ca "ramane un mister profund cum de a reusit sa evadeze Mairbek Saibehanov si sa participe la atacarea scolii din Beslan". Novaia Gazeta mai afirma ca exista mari incertitudini si in legatura cu numarul exact al celor care au ocupat scoala din Beslan.

Conform cotidianului amintit arata ca in timpul luptelor pentru eliberarea scolii, autoritatile ruse au anuntat la un moment dat ca au capturat trei teroristi. Autoritatile ruse sustin ca in scoala s-au aflat 32 de teroristi, dintre care 31 au fost ucisi in timpul luptelor, iar Nurspasa Kulaev a fost capturat.

Novaia Gazeta afirma ca in conformitate cu sursele proprii scoala de la Beslan a fost ocupata de 35 de teroristi.

George DAMIAN