Razboiul preturilor la Internet ia sfarsit

de     Capital
Joi, 16 septembrie 2004, 0:00Preluarea PCNet de catre RCS&RDS se va finaliza la mijlocul lunii octombrie, a afirmat Mihai Batraneanu, presedinte si actionar PCNet. Valoarea tranzactiei este de circa zece milioane de dolari, cifra confirmata de Zoltan Teszari, actionar la RCS&RDS.

Inainte de toate este bine sa stim cine sunt cei doi actori implicati in tranzactie. RCS&RDS este cel mai mare furnizor de cablu TV si Internet din Romania, care este detinut, in proportie de 25%, de fondurile de investitii EPIC si Quadrant (25%), restul de 75% apartinand unei companii private controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari.

PCNet este operatorul de Internet, care a oferit, in premiera, dupa liberalizarea pietei de telefonie fixa, servicii alternative pentru convorbirile internationale. Compania furnizeaza servicii de date prin tehnologia ADSL, folosind infrastructura de comunicatii a RomTelecom.

Actionarul principal al PCNet este Fondul Roman de Post Privatizare (75%), restul actiunilor fiind impartite intre fondatorul companiei, Mihai Batraneanu (20%) si alti actionari minoritari.

De ce a avut nevoie RCS&RDS sa cumpere PCNet? Cel mai mare grup de date si cablu din Romania s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, prin preluarea succesiva a unor companii precum Total Net, TerraSat sau FX Communications (impreuna cu Astral). Acum grupul totalizeaza 800.000 de abonati de cablu (CATV) si detine aproximativ 25% din piata totala de date.

Extinderea nu a fost insa direct proportionala cu dezvoltarea unei baze de specialisti. Cu alte cuvinte, compania nu are suficienti specialisti pe departamentele tehnic si de vanzari. Surse din piata spun ca prin preluarea PCNet, acest neajuns va fi rezolvat. Un lucru similar s-a intamplat in anul 2000, cand Astral a cumparat Kappa.

"Intre cele doua preluari exista similitudini, insa exista si diferente. La momentul actual, cumparatorul RDS are mult mai multa experienta pe zona de Internet decat avea Astral, atunci cand a preluat Kappa", declara Zoltan Teszari, actionar RCS&RDS.

De ce au vrut actionarii PCNet sa vanda compania? Romanian Post Privatisation Fund (RPPF) rasufla usurat ca a gasit un cumparator pentru operatorul de Internet. RPPF a investit in PCNet circa 4,5 milioane de dolari incepand din 1999, cand Internetul era considerat un domeniu de mare viitor. Mai precis, RPPF astepta o crestere spectaculoasa.

PCNet va fi cumparata pentru zece milioane de dolari, tranzactia reprezentand valoarea companiei plus un credit al PCNet in valoare de un milion de dolari. Daca milionul de dolari va fi scazut din cele zece milioane de dolari, RPPF va obtine pentru pachetul de 75% din companie circa 6,75 milioane de dolari.

In cazul in care pentru companie se vor plati efectiv zece milioane de dolari, RPPF va primi 7,5 milioane de dolari. In ambele cazuri, avand in vedre ca Fondul a investit din 1999 4,5 milioane de dolari, suma obtinuta nu va reprezenta o iesire prea spectaculoasa. Fata de o crestere medie anuala de 20-30%, cat isi dorea Fondul sa obtina, tranzactia cu RCS&RDS ii va aduce o crestere mult mai mica.

Totusi, RPPF se bucura ca a gasit un cumparator, pentru ca investitia ajunsese la maturitate. In plus, fondul nu iese in pierdere. De altfel, la valoarea de zece milioane de dolari se poate ajunge destul de simplu. O metoda de evaluare a companiilor consta in inmultirea profitului cu un multiplicator specific industriei.

Avand in vedere ca pentru Internet multiplicatorul este aproximativ 7, iar PCNet va avea in 2004 un profit (EBITDA) de 1,5 milioane de dolari, vom obtine exact suma vehiculata, adica aproximativ zece milioane de dolari.

Zoltan Teszari sustine ca Fondul se va retrage total din afacere, infirmand astfel scenariul potrivit caruia RPPF ar fi urmat sa incaseze doar 4,5 milioane USD, exact suma investita, urmand sa devina actionar in societatea nou creata in urma fuziunii.

Dupa finalizarea tranzactiei, care trebuie avizata si de Consiliul Concurentei, pietele de CATV si date vor fi dominate de RCS&RDS si de Astral, care a preluat de-a lungul timpului companii de Internet si CATV, precum Kappa sau FX Communications (alaturi de RCS&RDS). Pe zona de cablu, mai este un jucator important, UPC, deocamdata mai putin agresiv decat competitorii sai.

Unul dintre efectele directe ale consolidarii va fi incheierea razboiului preturilor, in special pe piata de date si pe cea de voce. Va fi o situatie similara cu cea de pe piata telefoniei mobile, dominata net de Connex si Orange.

RPPF nu a facut o afacere buna
Este deja de notorietate faptul ca Fondul Roman de Post Privatizare astepta de mult timp sa iasa de la PCNet, investitia de 4,5 milioane de dolari ajungand deja la maturitate. Totusi, cele zece milioane de dolari care vor fi atrase de la RCS&RDS, din care un milion reprezinta plata unor credite ale companiei preluate, nu reprezinta o suma satisfacatoare pentru Fond.

Acesta detinand 75% din PCNet, va obtine probabil in jur de (plus sau minus) sapte milioane de dolari. Avand in vedre ca investitia a fost de 4,5 milioane de dolari, valoarea tranzactiei nu a asigurat Fondului cresterea anuala asteptata. Aceasta trebuia sa fie de circa 20-30%, insa prin acest exit ea va fi mult mai mica.

De ce nu s-a putut obtine mai mult pentru PCNet? Principalul motiv vine din faptul ca piata de date a crescut foarte spectaculos de la inceputuri, dupa care lucrurile s-au mai temperat. Pe de alta parte, PCNet a ramas cu multi clienti persoane fizice (circa 80.000) care sunt mai putin rentabili decat cei business. Or, piata de dial-up a cazut foarte mult dupa aparitia Xnet.


53 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version