Viitorul guvern se va naste din jocul tradarilor si al marilor compromisuri sau din repetarea alegerilor din noiembrie. Nici una dintre cele doua aliante nu cred ca poate cistiga suficiente voturi cit sa-si adjudece puterea executiva, dublata de o majoritate stabila in parlament. Spatiile de manevra s-au inchis.

Dupa cum arata sondajele acum si daca ar fi sa luam de bune profetiile sociologilor, Alianta D.A. si Uniunea PSD+PUR vor alerga, in noiembrie, umar la umar sau, in tot cazul, fara urcusuri ori prabusiri spectaculoase.

Cu plus minus trei-patru procente, e de asteptat ca Alianta lui Basescu si Stolojan, respectiv Uniunea lui Nastase si Voiculescu sa graviteze in jurul a 35%. Nici unii, nici ceilalti nu se pot bizui pe o alianta postelectorala cu UDMR.

Din cel putin doua motive: nu e foarte sigur ca Uniunea va mai intra in parlament, iar daca va depasi pragul de cinci procente, oamenii lui Marko Bela isi vor vinde zestrea electorala celui care ofera mai mult.

Ce-i de facut? Sa zicem ca PSD ia in calcul posibilitatea unei intelegeri postelectorale cu un PRM resapat. O astfel de formula exclude din start UDMR. Si apoi, doar cu procentele PRM-ului, nu-i 100% ca Uniunea PSD+PUR va obtine majoritatea pentru o guvernare linistita. In plus, e de neimaginat o eventuala intrare in Uniunea Europeana de minuta cu Vadim Tudor. Ar fi de tot risul.

Pe scurt, PSD nu prea are solutii, mai ales ca efectele aliantei cu Voiculescu sint ele insele un mare mister. Antena 1 si cei citiva membri PUR ar putea salta cu un procent-doua PSD. Dar, la fel de bine, cu jocul sau politic dublu, oportunist, si cu trecutul sau dubios, Voiculescu are toate sansele sa manince din voturile Uniunii.

In ce priveste Alianta, ea va trebui sa cistige alegerile cu 51% daca viseaza la Palatul Victoria, obiectiv anuntat public de Basescu si Stolojan. Foarte ambitios, insa e singura lor sansa. Pe UDMR nu pot conta. In rest, pustiu. Doar daca un miracol i-ar aduce pe Ciuhandu si Constantinescu impreuna in parlament, Alianta ar mai face rost de inca cinci procente.

Sansele sint insa mici de tot. Oricite greseli ar face PSD, oricit s-ar da peste cap, Alianta nu poate visa mult peste 40%. Asta inseamna, cu conditia ca Uniunea PSD+PUR sa ia mai putin, ca Alianta nu va avea cu cine sa formeze guvernul. Sau accepta sa conduca un guvern minoritar, care risca sa fie oricind trintit in parlament.

Lucrurile se complica si mai mult daca Alianta va cistiga la parlamentare, iar Nastase presedintia. Viitorul premier ar fi astfel la mina sa. Potrivit Constitutiei, seful statului poate sa refuze propunerea partidului cistigator. Or, asta ar insemna repetarea alegerilor.

La fel, ne putem imagina si scenariul cu un PSD ajuns sa formeze guvernul si cu Stolojan instalat la Cotroceni. Insa nu trebuie neglijat spiritul oportunist al liberalilor, care au dat in repetate rinduri semnale ca s-ar alia cu PSD “in numele interesului national”. Asta ar presupune insa tradarea PD.

Marea surpriza n-ar putea veni decit din partea alegatorilor. Oricit ne-am rasuci mintea cu cifrele din sondaje, adevarata lor optiune este, deocamdata, tot o necunoscuta.