Marturisire-soc a ministrului de externe Mircea Geoana la un post TV: cei 200.000 de dolari pe care-i are in depozite bancare, mentionati in declaratia sa de avere, au fost economisiti din perioada in care a fost bursier al statului francez (un an si jumatate), respectiv ambasador al Romaniei in SUA (cinci ani).

200.000 de dolari reprezinta pentru orice om din lumea asta o suma frumusica. Geoana spune ca a adunat-o in numai sase ani, din bursa si din salariu, insa fostul sef al statului, Emil Constantinescu, pe vremea caruia a functionat 4 ani ambasador la Washinghton, sustine ca astfel de economii sint imposibil de facut.

Cum sa faci 200.000 de dolari? Iata o intrebare la care orice om obisnuit ar putea raspunde simplu: “facind afaceri pe picior mare”, “din foloase necuvenite”, “daca dai in cap cuiva”, “cistigind la loto” sau “dintr-o mostenire”.

A pus la ciorap

Mircea Geoana, actualul ministru de externe si propunerea PSD pentru functia de premier, are insa o alta explicatie: din economisiri.

Intrebat de catre moderatorul emisiunii “100%” cum se explica suma de 200.000 de dolari din declaratia sa de avere, luind in considerare faptul ca n-a facut niciodata afaceri, Mircea Geoana a spus:

“De unde sint banii de acolo? In primul rind, am fost timp de un an si jumatate bursier al statului francez din Franta. Deci acolo a fost o bursa destul de buna si am adunat ceva bani.”

“Ati pus bani de-o parte?”

“Am pus bani de-o parte. Nu am avut niciodata leafa atit de mare ca atunci. Va dau cuvintul meu de onoare”.

“Citi bani sa va fi dat atunci statul francez?”

“Atunci aveam 8.000 de franci pe luna. (...) Dupa aceea am fost cinci ani de zile ambasador al Statelor Unite”.

“Cit ati avut salariu?”

“Cam trei mii, trei mii si ceva de dolari pe luna. 3.000 x 12 luni x 5 ani se aduna banii astia. Niciodata nu am facut afaceri”.

Se poate trai cu 60 de dolari pe luna in America?

Calcule

Curiosi sa vedem daca se aduna intr-adevar banii pe care Geoana zice ca i-a economisit, am facut un calcul. Din care reiese ca suma se aduna totusi. Problema e cit i-a mai ramas familiei Geoana de cheltuit pentru traiul zilnic.

In Franta, Mircea Geoana a primit din bursa un total de 144.000 de franci, ceea ce ar insemna aproximativ 25.000 de dolari. Apoi, in Statele Unite, ca ambasador, un total de 180.000 de dolari. Adunind, ies 205.000 de dolari. Poate ceva peste, intrucit Geoana vorbeste despre 3.000 “si ceva”.

Cu alte cuvinte, Mircea Geoana si familia sa au cheltuit aproximativ 5.000 de dolari in cei sapte ani. Ceea ce inseamna un venit undeva pe la 60 de dolari pe luna.

Este greu de crezut ca din aceasta suma a putut sa-si duca viata cuplul Mircea si Mihaela Geoana. Cu atit mai mult cu cit, la finalul celor sapte ani de “strins cureaua”, familia Geoana achizitioneaza in 2001 (nu stim din ce bani, poate ca tot din acele economisiri) un teren intravilan de 1.000 mp, respectiv un automobil Volkswagen productie 2001.

"Nu se pot face economii de acest gen”

Fostul sef al ambasadorului Geoana, ex-presedintele Emil Constantinescu, ne-a declarat ieri ca este practic imposibil ca un ambasador sa puna deoparte o asemenea suma de bani.

“Nu se pot face economii de acest gen. Am multe cunostinte care lucreaza in mediul diplomatic si care au venituri comparabile cu cele pe care Mircea Geoana le-a avut in Statele Unite. Mi-au spus ca e greu, e chiar imposibil sa stringi mai mult de 11.000, maxim 15.000 de dolari in patru ani. Toti mi-au marturisit asta”, ne-a spus Constantinescu.

El afirma ca in perioada cit a fost presedinte s-a zbatut ca personalul diplomatic sa beneficieze de salarii decente. Cu toate acestea, sustine Constantinescu, nu se puteau face economisiri la un asemenea nivel.

Si asta pentru ca, adauga fostul presedinte, statul roman asigura pentru ambasador doar locuinta si un fond de protocol care nu poate fi cheltuit in interes personal si care trebuie decontat cu facturi.

“Toate celelalte cheltuieli - pentru hrana, imbracaminte, plata asigurarilor de sanatate, pentru scolarizarea copiilor, pentru transportul familiei sale in sau din tara erau suportate din salariul sau. Care la Mircea Geoana, ca ambasador al Romaniei in SUA, nu putea depasi 3.

000 de dolari, cu tot cu indemnizatia de 25% pentru sotie”, ne-a mai explicat fostul presedinte Emil Constantinescu.

Doua intrebari fara raspuns

Am incercat, ieri, sa obtinem de la Mircea Geoana raspunsuri la doua intrebari punctuale: 1. cum a putut trai atitia ani cu 60 de dolari pe luna? 2. Din ce bani si-a achizitionat terenul intravilan si automobilul? Pina la ora inchiderii editiei n-am putut obtine nici un raspuns.

La telefon a fost imposibil de gasit, iar prin purtatorul de cuvint al MAE, respectiv prin cabinetul sau ministerial n-am putut fi ajutati. “Ministrul Geoana are un program foarte incarcat astazi”, ni s-a spus.