PUR a pierdut procesul intentat unui grup de patru parlamentari care au parasit partidul acum un an si carora le-a cerut restituirea unor sume de 100.000 de dolari pe care le-ar fi cheltuit pentru promovarea lor in Parlament, a sustinut joi senatorul Alin Ciocirlie.

Ciocirlie este unul dintre cei patru parlamentari implicati in proces, ceilalti trei fiind senatorii Ioan Pop de Popa si Aureliu Leca si deputatul Dorel Bahrin. El a precizat ca, din informatiile primite de la avocat, aceasta prima pronuntare s-a dat miercuri la Judecatoria sector 4.

Celor patru parlamentari li se cerea restituirea a 100.000 de dolari, in baza unui "contract de fidelitate" semnat de acestia, suma pe care PUR pretindea ca ar fi investit-o in campania electorala din 2000.

Ciocirlie a afirmat ca suma ar fi trebuit achitata daca parlamentarii respectivi s-ar fi declarat independenti, daca si-ar fi dat demisia din Parlament sau daca, prin activitatea publica, ar fi adus prejudicii grave partidului.

Pierderea proceselor cu cei patru fosti parlamentari ai partidului nu a descurajat conducerea PUR, care este hotarata sa se adreseze instantei de apel, dupa cum afirma vicepresedintele umanistilor, Codrut Seres. "Vom cere in continuare recuperarea prejudiciului de 100.000 de dolari pe care il reclamam de la fiecare dintre fostii parlametari ai partidului", declara Codrut Seres.

Pentru inceperea proceselor, PUR a achitat o taxa de timbru insumand 300 de milioane de lei. Prin decizia instantei, umanistii ar mai trebui sa plateasca inca 125 de milioane, cheltuieli de judecata, suma care ar putea sa mai creasca, daca PUR pierde si in fata instantei de apel.

"In opinia noastra, actiunea pe care am deschis-o in justitie nu se refera la chestiuni politice, nu este vorba despre instituirea votului imperativ, ci priveste o problema contractuala acceptata de ambele parti", spune vicepresedintele PUR.

Cu toate ca metoda incheierii unor contracte de fidelitate intre partid si candidatii pe care ii promoveaza pe liste nu a dat rezultate satisfacatoare, conducerea umanista studiaza posibilitatea semnarii unor astfel de angajamente si in cazul alegerilor din toamna. "Ne gandim la acest lucru", declara Codrut Seres.