Oficialii romani evita sa dea detalii despre donatiile promise de Fundatia Hariri, a premierului libanez. Desi au fost acceptate de guvernul roman prin acte normative, pentru ministrii responsabili subiectul este tabu.

Oficialii executivului sustin ca nu stiu nici macar despre ce sume este vorba. Fundatia Hariri s-a oferit sa doneze guvernului Nastase 3.000 de calculatoare, care vor ajunge in 300 de scoli romanesti, si echipamente de tehnica medicala pentru spitale. Site-ul fundatiei arata ca in cei 19 ani de activitate s-a ocupat doar de scolarizarea tinerilor libanezi in institutii de invatamint din Vest.

Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, spune ca acele 3.000 de calculatoare vor ajunge in scolile din tara, dar inca nu s-a stabilit care sint cele 300 de institutii care vor beneficia de donatie. Ministrul Athanasiu afirma ca “informatizarea procesului de invatamint face parte din programul guvernului”.

“Dotarea scolilor cu mijloace moderne de invatamint, cu retele de informare si comunicare”, se arata in documentul care contine promisiunile cu care actualul guvern a cistigat alegerile. “Pina acum au fost informatizate liceele, acum continua cu informatizarea gimnaziului”, precizeaza ministrul educatiei.

In ciuda evidentelor, cancelarul Alin Teodorescu sustine ca n-are nici o legatura cu programul guvernului, dar recunoaste ca, din lipsa banilor, inca nu s-au rezolvat problemele din scoli si ca “se continua dotarea”.

Ministrul Athanasiu crede ca programul va fi implementat “cit de curind, in aceasta toamna”.

Cu alte cuvinte, in plina campanie electorala. Cancelarul Teodorescu mentioneaza insa ca ar putea dura mai mult, “pina in trimestrul al II-lea”: “In 90 de zile se vor achizitiona. Credeti ca gasesc ei 3.000 de calculatoare? Trebuie sa se faca o comanda...”.

El sustine ca libanezii le cumpara de aici pentru ca “daca veneau cu ele plateau taxe vamale si TVA; asa platesc TVA, dar nu mai platesc taxe vamale”.

Explicatia nu sta in picioare deoarece, conform reglementarilor vamale, pentru donatii nu se platesc taxe de intrare in tara si nici TVA. Totusi, cancelarul sustine ca nu le va indica libanezilor de la ce firma sa achizitioneze calculatoare.

Nimeni nu stie nimic

“Depinde, nu stiu cit va fi suma. Un computer poate fi 400, 500 sau 700 de euro, daca vorbesc de computere noi”, ne-a spus ministrul Alexandru Athanasiu. “Faceti si dvs. socoteala, inmultiti cit costa un calculator pe piata romaneasca cu 3.000”, a raspuns, extrem de precis, Alin Teodorescu.

Intrebat daca fundatia va cumpara si va dona calculatoare noi, cancelarul s-a aratat deranjat: “Nu, o sa cumpere de pe piata romaneasca second-hand si o sa-i dea Guvernului Romaniei. Cum puteti pune asemenea intrebari?”.

Alin Teodorescu si-a motivat supararea: “A durat un an sa negociez acest contract”. Nici despre aparatura care va fi donata Ministerului Sanatatii nu se stie mare lucru. “Noi am trimis fundatiei respective o lista cu echipamente care ne-ar trebui. Lista noastra e destul de lunga, sa vedem ce vor sa cumpere”, ne-a spus un oficial de la Ministerul Sanatatii.

“Asta e problema, de ce nu doneaza la EVZ”

Alexandru Athanasiu spune ca Ministerul Educatiei este doar beneficiar si ca nu-l priveste cum de a fost facuta donatia: “Noi vom decide unde vor fi duse aceste calculatoare. Ma intereseaza doar sa ajunga in scoli, acolo unde este nevoie de ele”.

Cancelarul Alin Teodorescu a refuzat sa explice cine a venit cu aceasta propunere de donatie sub motivul ca nu este autorizat sa raspunda.

Intrebat de unde pina unde vine o fundatie din Liban doneze calculatoare copiilor din Romania, in conditiile in care pe site-ul lor nu figureaza asemenea actiuni, Alin Teodorescu a raspuns in bataie de joc: “Asta e o mare problema. De ce nu doneaza la EVZ”.