Guvernul a aprobat ieri, prin ordonanta, majorarea salariilor profesorilor din invatamantul preuniversitar si universitar, cu procente cuprinse intre 13 si 38%, in functie de vechime si de studii.

Astfel, un conferentiar universitar cu o vechime de peste 40 de ani va primi un salariu de 18,47 milioane lei (inclusiv sporuri), cu 20 la suta (respectiv 3.097.497 lei) mai mult decat salariul din luna mai 2004. Un conferentiar universitar cu o vechime intre 6 si 10 ani va beneficia de o majorare de 19 la suta, urmand sa ajunga la un salariu de 9,93 milioane lei (inclusiv sporuri).

Asistentii universitari vor beneficia de o majorare cuprinsa intre 13 si 38 la suta, salariile urmand sa fie de 10,46 milioane lei pentru vechime maxima si de 6,36 milioane lei pentru o vechime de pana la trei ani.

Profesorii cu gradul I si vechime peste 40 de ani vor primi un salariu de 15,66 milioane lei, in crestere cu 2,82 milioane lei fata de nivelul din luna mai, iar cei cu vechime minima de 6-10 ani vor beneficia de o majorare de 1,35 milioane lei, ajungand la un salariu de 8,2 milioane lei.

Profesorii de gradul II vor ajunge la un salariu de 13,48 milioane lei pentru vechime peste 40 ani, iar cei cu vechime pana la sase ani 6,61 milioane lei. Profesorii definitivi vor avea un salariu cuprins intre 6,3 milioane lei si 12,6 milioane lei, in functie de vechime, iar profesorii debutanti vor primi 5,406 milioane lei.

Institutorii vor beneficia de sporuri salariale cuprinse intre 20 si 27 la suta, salariile urmand sa fie intre 4,98 milioane lei si 13,55 milioane lei, in functie de grad didactic si vechime.

Invatatorii, educatorii si maistrii instructori au beneficiat de majorari cuprinse 16 si 20 la suta, urmand sa primeasca 12,02 milioane lei (pentru grad didactic I si vechime de peste 40 de ani) si 4,611 milioane lei, in cazul debutantilor. Salariile de mai sus cuprind sporul de vechime si doctorat, dar nu si salariul de merit, gradatiile de merit si indemnizatia de conducere.

Analiza la FSLI

Cu toate acestea, profesorii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) nu renunta la revendicarile lor. La mijlocul saptamanii viitoare, Colegiul Liderilor FSLI se va intruni pentru a dezbate, punct cu punct, ultima si cea mai generoasa oferta guvernamentala.

"Dupa o analiza atenta a acestui protocol, cei 56 de lideri FSLI vor hotari ce masuri se impun pe viitor si care va fi calendarul actiunilor de protest", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI, cea mai mare federatie sindicala din invatamantul preuniversitar.

Pe de alta parte, Guvernul a precizat ca protocolul incheiat marti cu sindicalistii reprezinta ultima oferta, ce nu va fi modificata. "Din punctul de vedere al Guvernului, aceasta oferta este finala. Fata de ce am oferit deja, ar fi foarte greu de mers mai departe", a declarat primul-ministru Adrian Nastase.

Respectivul protocol prevede o majorare a salariilor, in medie, cu 27%, in care este inclusa si indexarea de 6% de care beneficiaza toti bugetarii, de la 1 octombrie.

"Acest procent este insuficient si mult sub mandatul de 40%, cu care am fost investit de catre membrii nostri de sindicat. Ba, mai mult, protocolul nu face nici o referire la situatia personalului nedidactic, care nu primeste nici o majorare salariala", a mai afirmat Aurel Cornea.

Grevistii vor avea leafa taiata

Inspectoratele scolare din toata tara au intocmit liste cu scolile si profesorii care nu au "functionat" in prima zi de scoala, ca sa stie cine nu va primi salariul pentru ziua de 15 septembrie.

In aceasta situatie vor fi aproape 8.000 de profesori din 20 de judete si din Capitala, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), singura care nu a acceptat majorarea de salarii propusa de Guvern. Pe lista celor cu salariul taiat se vor afla profesorii care nu au fost in scoala in prima zi si cei care, desi au fost in scoala, nu au avut activitate.

"Profesorii care au scris in condica de prezente ca sunt in greva si nu au avut activitatea solicitata de conducerea scolii nu vor primi salariul pentru data de 15 septembrie. Aceasta este singura sanctiune legala posibila", ne-a informat Vasilica Icociu, directorul juridic al Ministerului Educatiei.