Dunarea a devenit un vad al contrabandistilor, care si-au deschis barje-buticuri pe mijlocul apei. In est, la doi pasi de Delta, ucrainenii fac afaceri cu motorina fara taxe vamale. Intre Calafat si Turnu Severin, sarbii si ucrainenii vand combustibil la negru. In zona Clisurii, Dunarea a devenit tutungerie: pe acolo trec baxurile cu tigari scoase pe blat din duty-free.

Mai nou, si bulgarii s-au apucat de afaceri ilegale pe mijlocul fluviului. Retelele isi vad de treaba fiindca nu se mai stie care este zona de frontiera pe Dunare. Unii spun ca granita este pe mijlocul fluviului, altii cred ca delimitarea se face in functie de senalul navigabil.

La aceasta situatie se mai adauga si deciziile "curioase" luate de unii procurori in cazul unor retele de contrabandisti capturate. La inceputul lunii mai, in zona Zimnicea s-a instalat o barja sub pavilion bulgar. Tancul petrolier - "Expres Hera" - fusese parcat in zona pentru alimentarea navelor aflate in mars.

In acelasi timp cu instalarea barjei, in portul Giurgiu a sosit o salupa sub pavilion cipriot care a incarcat marfa din Zona Libera. Nava, cu denumirea "Briz", a transmis autoritatilor ca a incarcat telefoane mobile "Nokia" pe care urma sa le transporte in Cipru. Faptul ca nava nu avea capacitati de a naviga pe mare a trezit suspiciunile autoritatilor, care au pus salupa sub filaj.

In ziua plecarii, "Briz" a facut manevre in portul Giurgiu si s-a deplasat in directia Constanta. Numai ca dupa putin timp, salupa a intors si a pornit in amonte. A oprit langa barja din zona Zimnicea, unde a ramas cateva zeci de minute, dupa care s-a intors si a acostat in portul Ruse.

Imediat, autoritatile au dat alarma, iar politistii bulgari au demarat o perchezitie pe nava sub pavilion cipriot. Cele 2.000 de telefoane, precum si documentele de insotire lipseau. O comisie mixta a urcat pe barja "Expres Hera" - unde oprise salupa -, unde au fost gasite telefoanele, in valoare de 7 miliarde de lei.

Marfa din Zona Libera Giurgiu urma a fi luata in timpul noptii de o alta barca a retelei de contrabandisti din Bulgaria. Telefoanele au fost confiscate, insa filiera a scapat. Concluziile anchetei procurorilor au fost ca cele intamplate nu constituie infractiune de contrabanda! Motivatia procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman a fost: "In acest caz lipseste intentia".

Ce este mai curios, in dosarul 41P/2004 privitor la "cazul Nokia" nu apar decat doua persoane cercetate! Doar echipajul de pe barja "Expres Hera" (adica doi marinari) a fost cel anchetat de catre procurori, care au decis ca "nu aceste persoane au actionat".

Conform procurorului Dan Botez, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, "celor doi marinari doar li s-au lasat pachetele si au fost instiintati ca vor primi un telefon de la alte persoane, care vor veni la barja sa ridice cele patru colete cu cate 500 de telefoane Nokia.

Aici lipseste intentia si, conform Codului de procedura penala, faptei ii lipseste unul din elementele constitutive, si anume latura subiectiva". Despre ceilalti membri ai filierei implicati in "cazul Nokia", procurorul Dan Botez nu a putut sa ne ofere mai multe relatii: "Echipajul de pe "Briz" nu exista in acest dosar.

La aceasta ora nu va pot spune nimic de ceilalti patru indivizi implicati in acest caz!" Culmea, procurorul din Teleorman ne-a declarat ca barja petroliera "Expres Hera" se afla - la data perchezitiei - in apele teritoriale romanesti. Nimeni, insa, nu a intrebat echipajul bulgaresc daca exista documente pentru motorina din tancuri, care era vanduta vapoarelor aflate in tranzit.

Cert este ca, dupa controlul anchetatorilor, barja petroliera a fost retrasa imediat din zona.