Senatorul PSD dr. Serban Bradisteanu a obtinut gradul de cercetator stiintific principal I fara a se tine cont de prevederile procedurale in vigoare la acea data. Acest nou scandal survine dupa ce acelasi Serban Bradisteanu a folosit la parlament un inscris in care se sustinea in fals ca este profesor universitar.

In 2003, doctorul Serban Bradisteanu, care era si este senator, a declansat un imens scandal prin faptul ca s-a folosit, la Parlament, de doua documente care contineau inexactitati pentru a putea ramine in functia de director general la Institutul de Cardiologie “C.C. Iliescu” Fundeni.

Atunci, insusi Bradisteanu a fost obligat sa recunoasca faptul ca pe unul dintre documente era prezentat, in fals, ca profesor universitar. Astazi este pusa sub semnul intrebarii si autenticitatea si legalitatea celui de-al doilea document prezentat parlamentarilor, cel prin care i se atesta calitatea de cercetator stiintific principal gradul I.

Daca se va dovedi ca acest document a fost obtinut fara a se respecta normele legale, dr. Bradisteanu poate pierde functia de director general de la Institutul de Cardiologie Fundeni si se poate alege si cu dosar penal.

Un fals nepedepsit?

Dupa aparitia Legii Anticoruptie, care interzice unui parlamentar sa ocupe functia de director la o institutie de stat, dr. Bradisteanu nu mai putea ramine in functia de director de spital.

In lege exista insa derogari pentru profesorii universitari si pentru cercetatorii stiintifici (echivalati cu gradul de profesor universitar) care lucreaza efectiv in cercetare si care au rezultate stiintifice valoroase, publicate in carti de specialitate. Derogarile le ofera Comisia juridica a Parlamentului, in baza documentelor aduse de parlamentarii care isi doresc si functii de director.

Cum senatorul PSD Serban Bradisteanu si-a dorit sa ramina director la Institutul de Cardiologie Fundeni, a depus doua acte care sa ateste ca respecta prevederile legii: o decizie a Centrului de Cercetari de Medicina Comparata si o alta a Academiei de Stiinte Medicale.

In decizia Centrului de Medicina Comparata, “prof. univ. dr. Serban Bradisteanu de la Universitatea de Medicina Bucuresti” era numit “prin cumul de functii” sef al unui colectiv de transplant cardio-pulmonar. Insusi dr. Bradisteanu a recunoscut ca nu este profesor.

In timpul scandalului cu utilizarea titulaturii de “profesor universitar”, senatorul dr. Bradisteanu a parasit fotoliul de director al Institutului de Cardiologie Fundeni pe motiv ca i s-a epuizat termenul legal de ocupare a functiei cu delegatie.

Autoritatile nu au declansat nici o ancheta penala pentru uzul de fals cu consecinte juridice (ocupare, cu delegatie, a postului de director general).

Grad in cercetare obtinut fara examen

Dupa ce i-a fost anulat documentul de la Institutul de Medicina Comparata, Bradisteanu a ramas cu titulatura de cercetator stiintific principal gradul I (CSP I) dat de catre Academia de Stiinte Medicale.

De circa un an, ziaristii s-au tot chinuit sa obtina de la Academia de Stiinte Medicale dosarul de cercetator al dr. Serban Bradisteanu. Ieri insa, secretarul general al Academiei de Stiinte Medicale, prof.dr. Zamfirescu, a spart tacerea: a recunoscut faptul ca nu exista un dosar de cercetator pe numele lui Bradisteanu.

“La Academia de Stiinte Medicale noi nu tinem dosare. Dosarul dinsului este la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unde dr. Bradisteanu a obtinut titlul de cercetator principal gradul I. Eu i-am dat acest titlu, din partea Academiei de Stiinte Medicale, dupa ce directorul spitalului, dr. Bucur m-a rugat.

Dr. Bucur mi-a spus ca vrea sa dezvolte spitalul. Dr. Bucur nu mi-a facut nici o solicitare scrisa pentru a-i conferi gradul de cercetator stiintific principal I domnului dr. Bradisteanu. Sigur, am avut trei recomandari, dar nu pot sa vi le arat pentru ca nu sint scrise. Recomandarile au fost orale, facute de prof. dr. Bucur, prof. dr. Cindea si prof.dr. Deac.

In plus, eu m-am dus pe sectia domnului dr. Bradisteanu si am vorbit cu bolnavii operati de domnia sa, care au avut doar cuvinte elogioase la adresa sa. In baza acestora, eu i-am conferit gradul de cercetator stiintific principal I. Nu stiu sa va dau nici un titlu de lucrare stiintifica sau de carte scrise de dr. Bradisteanu si nici nu ma intereseaza daca are astfel de lucrari.

Este un chirurg eminent, de notorietate publica, si pentru mine a fost suficient pentru a-i acorda titlul de cercetator stiintific principal I”, ne-a declarat prof. dr. Zamfirescu.

La spital nu are gradul I

Nici la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unde dr. Bradisteanu este seful sectiei de chirurgie cardio-vasculara, nu am gasit dosarul de cercetator al senatorului dr. Serban Bradisteanu.

Directorul spitalului, conf. dr. Macovei ne-a declarat: “Serviciul Resurse Umane din cadrul spitalului nostru confirma ca dr. Bradisteanu nu are la noi la spital dosarul de cercetator. La noi, dr. Bradisteanu nu este angajat ca cercetator, ci ca medic primar-sef de sectie.

La cartea sa de munca, pina astazi 16 septembrie 2004, avem doar o adresa a Academiei de Stiinte Medicale din care rezulta ca are gradele III si II in cercetarea stiintifica.

Pina acum, la noi, dr. Bradisteanu nu a adus nici o hirtie doveditoare ca ar avea gradul de cercetator stiintific principal I. Noi nu avem cunostinta de desfasurarea vreunui concurs de cercetator in spital. Eu stiu, din experienta proprie, ca astfel de examene se dau la institutul unde iti desfasori activitatea de cercetare stiintifica”.

“La noi, dr. Bradisteanu nu a facut nimic”

In cercetarea stiintifica exista urmatoarele grade: asistent cercetator, cercetator principal, cercetator stiintific gradul III, cercetator stiintific gradul II si cercetator gradul I. Pentru fiecare treapta in cercetarea stiintifica e necesar un examen in fata unei comisii formata din cel putin trei cercetatori care sa aiba grad superior solicitantului.

Intre cerintele obligatorii figureaza si elaborarea si publicarea de lucrari si carti de specialitate pe temele de cercetare derulate. Prof. dr. Zamfirescu ne-a declarat ca, in cazul Bradisteanu, nu poate sa ne dea titlul unei teme de cercetare pentru obtinerea gradului I in cercetare.

Am incercat sa identificam temele de cercetare si la Institutul de Medicina Comparata, unde dr. Bradisteanu a fost sef de sectie. Prof. Miclaus, directorul institutului ne-a declarat: “La noi, la institutul de cercetare, dr.

Bradisteanu nu a derulat nici o tema de cercetare, nu a sustinut nici o lucrare, nu a dat nici un examen pentru a obtine vreun grad in cercetare, desi a fost sef de sectie circa doi ani.

La noi, dr. Bradisteanu nu a facut nimic. Nici nu a venit pe aici, decit o singura data. De altfel, noi am renuntat la dr. Bradisteanu in sedinta Consiliului de Administratie inca de anul trecut. In prezent, la noi nu figureaza dr. Bradisteanu”.

Serban Bradisteanu: “Vorbiti cu bolnavii”

Dr. Serban Bradisteanu sustine ca dosarul sau ar fi totusi la Academia de Stiinte Medicale (ASM) inca din 1978. “Eu am dat examen de intrare in ASM inca din 1978.

Apoi, la fiecare examen de grad profesional de medic specialist, medic primar am urcat automat in ierarhia de cercetare. Eu nu v-am dat si nu va dau nici un titlu de carte publicata si semnata de mine pentru ca eu consider ca un ziarist nu poate sa-mi evalueze munca. Vorbiti cu bolnavii operati de mine, ei conteaza, nu cite lucrari sau carti am scris” sustine senatorul PSD.

Legile in vigoare prevad, insa, norme clare care includ si lucrari de cercetare publicate.

Anul trecut, dr. Bradisteanu ne-a declarat: “Eu sint cercetator stiintific principal gradul I, care echivaleaza titlul de profesor universitar. Eu am obtinut acest grad pe munca de cercetare, intr-un institut de cercetare. Am sustinut un examen. Este munca mea si mai mult nu va spun”.