In Romania exista 300.000 de firme care nu si-au depus bilanturile, a afirmat Dragos Rusu, director in cadrul Directiei de Inspectie Financiar-Fiscala din Ministerul Finantelor. "Daca dupa 12 luni o firma n-a depus declaratiile, inseamna ca aceasta este inactiva", spune Rusu, care sustine ca, in cazul celor 300.000 de fime, exista posibilitatea ca ele sa fie firme de tip fantoma.

Daca ar fi luate la puricat, s-ar dovedi ca multe dintre acestea nu figureaza la sediul social declarat la Registrul Comertului. Altele introduc in circuit facturi fiscale pentru a eluda legea. Mai sunt si situatii in care cei care isi infiinteaza firme habar nu au de legislatia privind fiscalitatea si firmele devin inactive din necunoasterea legii.

Rusu spune ca ultimilor li se mai poate da o sansa, permitandu-li-se sa-si reactiveze firmele.

Oficialul de la Finante propune realizarea unei liste cu toate aceste firme si publicarea ei in "Monitorul Oficial" si monitorizarea firmelor nou-infiintate imediat dupa ce s-au inscris la Registrul Comertului.

Momentan, in Romania sunt inregistrate circa 800.000 de firme, asadar se poate considera ca in Romania o firma din trei este o firma-fantoma.