Statele Unite considera ca inrautatirea situatiei din Transnistria este "rezultatul provocarilor din partea autoritatilor de la Tiraspol".

In cadrul sedintei Consiliului Permanent al OSCE, care a avut loc marti la Viena, diplomatul american Bruce Konnak a declarat ca "se creeaza impresia ca autoritatile transnistrene intentioneaza sa prelungeasca criza, initiata prin inchiderea fortata si persecutarea scolilor romanesti din regiune".

Konnak: Rusia trebuie sa se implice mai mult

Konnak a reamintit de perturbarea activitatii caii ferate, de sistarea livrarii energiei electrice, de blocarea si distrugerea drumurilor pentru ca fermierii moldoveni sa nu-si poata transporta produsele agricole la piata, precum si de deconectarea apei si a energiei electrice in scoala-internat de la Tighina.

El a mentionat si luarea cu asalt, la 6 septembrie, a statiei feroviare din Tighina de catre Militia transnistreana. "Guvernul moldovean a incercat in mod pasnic sa cuminteasca autoritatile transnistrene, introducand sanctiuni economice si apeland la ajutorul comunitatii internationale, insa autoritatile Transnistriei au raspuns doar cu noi provocari", a declarat Konnak.

Diplomatul american a precizat ca Statele Unite iau in considerare eforturile intreprinse de Federatia Rusa si Ucraina in vederea influentarii regimului transnistrean, dar a recomandat insistent Rusiei sa-si dubleze eforturile in stransa colaborare cu ceilalti mediatori pentru a determina autoritatile transnistrene sa reia negocierile in format pentagonal.

Securizarea granitei cu Transnistria, necesara

Konnak a insistat asupra faptului ca Ucraina trebuie sa-si indeplineasca angajamentul asumat saptamana trecuta de a coopera cu conducerea moldoveana in exercitarea presiunilor economice asupra Administratiei transnistrene.

El a chemat Republica Moldova, Ucraina si alte parti interesate sa sustina un control international a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

"SUA condamna actiunile nechibzuite ale autoritatilor de la Tiraspol si cer ca acestea sa puna imediat in activitate scolile mentionate, sa evacueze Militia din statia feroviara Tighina si sa stabilizeze situatia in zona de securitate", a declarat Konnak.

Ministru basarabean, retinut de Militie

Valentin Beniuc, ministrul moldovean al educatiei, a fost retinut, timp de doua ore la Tiraspol de catre militienii transnistreni.

Potrivit unui comunicat al ministerului, Beniuc era insotit de un reprezentant al Ministerului Reintegrarii, iar cei doi oficiali urmau sa ajunga la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol pentru a incerca sa gaseasca o solutie ca elevii sa inceapa noul an scolar.

Dupa ce a intrat in Tiraspol, masina ministrului a fost urmarita de Militia transnistreana, iar oficialilor moldoveni li s-a interzis si accesul catre sediul misiunii OSCE.

Oficialii de la Chisinau, afara din Transnistria

Responsabilii au fost condusi la Sectia de pasapoarte din localitate, unde, potrivit comunicatului, li s-au solicitat "explicatii despre vizita efectuata la Tiraspol". Pe motiv ca au intrat "neregulamentar pe teritoriul transnistrean", celor doi oficiali li s-a cerut sa paraseasca teritoriul din stanga Nistrului.

In comunicatul ministerului se mai arata ca Beniuc urma sa discute cu profesorii si parintii elevilor de la Liceul "Lucian Blaga" despre gasirea unui local pentru amplasarea scolii si despre activitatea didactica. Ministerul a precizat ca "este necesar ca profesorii si parintii sa nu desfasoare actiuni de protest" si a facut apel la calm.

Situatia copiilor din Transnistria, discutata la Strasbourg

Comitetul de Ministri al Consiliului Europei de la Strasbourg a analizat, ieri, in cadrul unei sedinte, situatia scolilor romanesti din stanga Nistrului, se arata intr-un comunicat al Ministerului moldovean de Externe.

Delegatia basarabeana, prezenta la aceste dezbateri, a subliniat ca "in Transnistria situatia continua sa se agraveze, in special in cazul scolilor din Rabnita si Tiraspol, iar situatia celorlalte institutii de invatamant ramane incerta", potrivit textului.

Pe de alta parte, Ministerul de Externe de la Chisinau a anuntat ca UE a dat publicitatii o declaratie in care se subliniaza "profunda ingrijorare fata de conditiile in care cele sase scoli moldovenesti cu predare in grafia latina au inceput noul an de studii, precum si fata de refuzul autoritatilor de la Tiraspol de a discuta despre reluarea activitatii scolare in Rabnita si Tiraspol".

"UE continua sa monitorizeze atent evolutia situatiei in regiunea transnistreana a Republicii Moldova si examineaza posibilitatea adoptarii unor masuri suplimentare fata de liderii separatisti.

UE s-a aratat dispusa sa sustina toate initiativele de solutionare durabila a conflictului transnistrean, in baza principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova", se arata in declaratie.