“Alerg pina ma plictisesc!”

In cele aproximativ 18 ore petrecute in Romania, Juan Pablo a participat la multe actiuni promotionale, interviuri si sesiuni de autografe. Montoya, un om fara superstitii, a spus ca se va retrage din Marele Circ cind nu va mai avea chef sa concureze.

In opinia lui, cel mai bun pilot din istorie este brazilianul Ayrton Senna. Vizita lui Juan Pablo Montoya in Romania s-a incheiat ieri-dimineata cu o sesiune de interviuri. Columbianul a plecat apoi spre Anglia, unde va face jonctiunea cu echipa sa, Williams BMW, dupa care va zbura luni spre Shanghai pentru Marele Premiu al Chinei.

are au fost motivele pentru care ai plecat de la Williams BMW?

Juan Pablo Montoya: S-au intimplat mai multe lucruri, pe care tu ai vrea sa ti le spun, dar nu o sa le afli niciodata de la mine. Dupa cum am declarat si in presa, este ca si cum ai avea o prietena de patru ani si ajungi la momentul in care trebuie sa decizi daca iti continui relatia si mai serios sau te desparti.

Anul acesta, monoposturile McLaren Mercedes au avut multe probleme. Crezi inca in alegerea pe care ai facut-o?

Da, fara indoiala am facut o alegere buna. Desi Ferrari a dominat, pina la urma, McLaren a reusit sa cistige o cursa. Oricum, situatia dintr-un sezon nu seamana cu cea din altul. Uita-te spre exemplu la noi. In 2003 am mers foarte bine si puteam sa ne batem pentru titlu, in timp ce anul acesta nu am cistigat niciodata.

Ce parere ai despre ultimele schimbari din Formula 1? Trulli a plecat de la Renault la Toyota, Jacques Villeneuve testeaza pentru francezi si s-ar putea sa alerge cu ei pina la finalul sezonului, iar din 2005 a semnat cu Sauber.

Cred ca este bine pentru Jacques, iar eu ma bucur mult ca a revenit, pentru ca este un cistig pentru Formula 1. In schimb, situatia lui Trulli cred ca este de-a dreptul amuzanta. Dar stii cum este, daca echipa nu te sustine, iar tu simti asta, este mai bine sa pleci. Nu stiu exact ce s-a intimplat intre Jarno si Renault, dar poate ca este mai bine pentru el.

A fost anuntat oficial la Toyota?

Da, azi (n.r. - ieri) s-a anuntat, iar Trulli testeaza deja cu japonezii la Silverstone.

Este bine pentru el, si cu cit incepe sa se obisnuiasca mai repede cu masina, cu atat mai bine.

Care au fost motivele pentru care Williams BMW a fost atit de slaba anul acesta?

Nu a fost dezvoltata suficient masina. Motorul a fost bun, insa intregul pachet nu a functionat bine.

Esti considerat un pilot agresiv. Ce crezi despre aceasta afirmatie?

Nu ma intereseaza. Lumea poate sa spuna ce vrea, eu trebuie sa-mi fac treaba si sa incerc sa cistig. Obligatia mea este sa fac totul ca echipa sa mearga bine, indiferent ce presupune acest lucru.

Nivelul de siguranta la care s-a ajuns in Formula 1 iti da incredere sa rulezi cit poti tu de repede?

Bineinteles. Masinile sint foarte sigure. Uite, spre exemplu, Ralf a avut un accident foarte puternic, dar a scapat cu bine. Citeva luni mai tirziu este din nou la volan si se simte foarte bine. Am avut si eu mai multe accidente de-a lungul carierei, dintre care cel mai tare a fost anul trecut, dar am iesit din cockpit nevatamat.

Victoria reprezinta totul pentru tine?

Juan Pablo Montoya: Daca ai o masina cu care poti cistiga, da! Daca ai o masina cu care nu poti sa te impui... nu!

Ai vreun moto?

Nici unul. Cel mai bine este sa-ti traiesti viata asa cum este ea si sa incerci sa profiti la maximum de tot ceea ce ti se intimpla.

In afara curselor, care e cel mai important lucru in viata ta?

Familia, fara indoiala!

Cum te relaxezi cind ai ceva timp liber?

Fac foarte mult sport. Joc golf, ma plimb cu motociclete de motocros sau mountain bike, mai joc tenis. De fapt, la tenis am renuntat in ultimul timp pentru ca imi influenteaza negativ evolutiile de pe terenul de golf.

Care este cel mai nebunesc, cel mai extravagant lucru pe care l-ai facut vreodata intr-o masina?

Cu siguranta nu vrei sa stii!

Esti o persoana superstitioasa?

Absolut deloc. Ma urc mereu pe aceeasi parte in masina si fac lucrurile in aceeasi ordine, pentru ca tehnicienii mei mi-au spus ca asa este mai comod.

Care a fost ultima carte pe care ai citit-o?

Ultima carte pe care am citit-o... nu imi amintesc. Nu prea citesc. Cred ca ultima oara cind am citit o carte a fost in scoala. Vorbesc serios.

Cum te-ai descrie intr-un singur cuvint?

(Lasindu-se pe spate in scaun) Relaxat. Acesta este cuvintul ce mi se potriveste cel mai bine.

Dintre toti pilotii, pe cine admiri cel mai mult?

Schumacher, de exemplu, are un echipament de cursa foarte bun si o echipa foarte puternica in spate, iar in ultimii ani a facut o treaba fantastica. Pe linga aceasta, fiecare ii considera pe ceilalti drept niste oameni normali, care incearca sa faca totul cit mai bine si sa se distreze.

Ca piloti sint multi foarte buni, cum ar fi Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, si, bineinteles, Michael Schumacher.

Cum va fi competitia cu Ralf Schumacher in 2005?

La fel ca si in acest sezon. Vom avea masini diferite si nu se stie deocamdata care va fi mai performanta si mai fiabila. Depinde cum ne adaptam fiecare cu noua echipa si cu noul monopost.

Esti un om fericit?

Bineinteles, sint foarte fericit.

Cit de mult conteaza norocul pentru un pilot de Formula 1?

Nu stiu daca se poate vorbi despre norocul unui pilot. Cred ca in general trebuie sa ai noroc, indiferent ce faci. Eu pot spune ca sint norocos sa alerg in Formula 1 si ca pot sa cistig, mi se pare ceva.

Daca ai fi o masina, ce ti-ar placea sa fii?

Daca as fi o masina! Nu stiu... o intrebare foarte buna! Ma gindesc... Poate o camioneta pick-up. Da, da, cu siguranta un pick-up!

Daca Ferrari ti-ar face o oferta sa fii coechipier cu Michael Schumacher, ai accepta?

Eu urmeaza sa ma duc la McLaren, asa ca deocamdata nu se pune problema despre asa ceva. Ipotetic vorbind, daca mi s-ar garanta ca nu sint dezavantajat fata de Michael, m-as duce la Ferrari.

La conferinta de presa ai raspuns diplomatic la toate intrebarile legate de Romania. Care a fost prima impresia pe care ti-a lasat-o tara noastra?

Dupa cum am spus, totul mi se pare OK. Oamenii au fost amabili cu mine si am auzit numai lucruri bune despre Romania, desi nu am mai fost aici niciodata. Am vazut foarte multe cladiri in constructie, ceea ce inseamna ca progresati, iar aici am avut impresia ca am venit intr-o tara de tip latin combinat cu unul european.

Cit intentionezi sa ramii in Formula 1?

Pina cind ma voi plictisi.

Si o ultima intrebare, cine crezi ca este cel mai bun pilot din istorie?

Am mai spus-o, Senna. Dupa el, probabil, l-as numi pe Jim Clark.