Fostul ministru pentru Afaceri Europene din Guvernul francez condus de Lionel Jospin, Pierre Moscovici, a fost numit raportor pentru Romania al Parlamentului European, ministrul roman de Externe apreciind ca acesta "va fi un raportor obiectiv si extrem de competent, de care Romania are nevoie".

Mircea Geoana a precizat ca Pierre Moscovici este un om politic francez si european care are o experienta imensa in problematica europeana, cunoaste Romania prin radacini de familie, dar si prin experienta sa profesionala. "Este un om foarte respectat in Franta si sunt convins ca va fi un raportor obiectiv si extrem de competent, de care Romania are nevoie", a apreciat domnul Geoana.

Proaspatul eurodeputat Pierre Moscovici este fiul sociologului Serge

Moscovici, plecat din Romania.

Pierre Moscovici a facut mai multe vizite in Romania, pe cand detinea portofoliul Afaceri Europene in Guvernul Lionel Jospin. El a mentionat originea sa in discutiile cu oficialii romani, inclusiv in conferinte de presa.

Intrebat daca este de parere ca Pierre Moscovici va fi "mai obiectiv" decat Emma Nicholson, ministrul roman de Externe a raspuns: "Nu am avut niciodata vreo indoiala cu privire la obiectivitatea unui inalt oficial european".

El a mai spus ca este evident ca Emma Nicholson va avea in continuare un cuvant de spus, deoarece cunoaste Romania, este o persoana care e recunoscuta ca avand cunostinte foarte profunde despre Romania si "evident ca vocea sa va continua sa fie importanta".

De altfel Emma Nicholson a fost numita reprezentantul Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni pe langa noul raportor.

Aceasta functie de "raportor din umbra" presupune ca baroana va urmari documente intocmite de Moscovici, va prezenta sugestii pentru eventuale modificari, dupa care va discuta raportul cu colegii ei de partid si le va sugera cum ar trebui sa voteze in problema abordata in document.

Fiecare partid din Parlamentul European isi desemneaza un astfel de om "din umbra", cu exceptia partidului din randul caruia a fost numit raportorul. "Sunt incantata de aceasta functie si de faptul ca imi va permite sa abordez in continuare problemele legate de Romania", declara Emma Nicholson.