Joi, pentru al cincilea an consecutiv, Fundatia Freedom House a acordat Bursele JTI pentru tinerii jurnalisti romani. Bursele constau in stagii de pregatire avansata, cu o durata de opt saptamini, in cadrul unor institutii de presa din Statele Unite ale Americii. Una dintre bursele Fundatiei i-a fost acordata colegei noastre Emilia Sercan (reporter de investigatie).

Premiera acestei editii a constat in faptul ca printre cistigatori s-a aflat si un jurnalist de agentie de presa, Ilie Fugaru, redactor-editor de stiri la Mediafax. “Al treilea bursier este Marius Zamfir, care lucreaza la stirile TVR.

Pina in aceasta toamna, in cei patru ani de cind se acorda Bursele JTI, 18 ziaristi din Romania au beneficiat de stagii de pregatire in Statele Unite. Bursele JTI au fost concepute pentru jurnalistii din presa scrisa si televiziune, specializati in problematica economica, politica sau sociala, cu virsta de maximum 35 de ani si experienta profesionala de minimum trei ani.

Pentru sesiunea din toamna acestui an au fost depuse 30 de dosare de inscriere, de catre jurnalisti din toata tara. Selectia s-a facut pe baza aplicatiei, a unui interviu si a portofoliului fiecarui candidat.

Criteriile de selectie au vizat potentialul candidatilor si impactul pe termen lung asupra dezvoltarii mass-media romanesti. De asemenea, au contat gradul de cunoastere a limbii engleze, experienta si profesionalismul aplicantilor. Cei trei jurnalisti vor pleca in SUA in aceasta luna.

Programul lor va include o saptamina pentru orientare si acomodare in Washington, urmat de doua sau trei stagii de pregatire in institutii de presa. Infiintata in 1941, Freedom House este o organizatie cunoscuta in toata lumea pentru promovarea si apararea drepturilor omului.