Serialul “Clanul Soprano”, cu 20 de nominalizari, este favoritul din acest an al premiilor Emmy - echivalentul Oscarurilor pentru programele de televiziune -, care se vor decerna miine la Los Angeles.

In cazul in care va fi desemnat cel mai bun serial de televiziune, va fi pentru prima oara in istorie cind un canal TV distribuit exclusiv prin cablu (HBO) primeste o astfel de distinctie pentru unul dintre programele sale. In al doilea rind, ar fi o revansa mult asteptata in fata rivalului “Viata la Casa Alba”, serial care a triumfat la ultimele patru editii ale premiilor Emmy.

HBO se afla si in postura de favorit la premiul pentru cel mai bun serial de comedie, cu “Totul despre sex”, care a ajuns la final in acest an. Acelasi post a adunat cele mai multe nominalizari pentru un singur film de televiziune - 21 - cu “Angels in America”, adaptarea piesei dramaturgului american Tony Kushner, cu Meryl Streep si Al Pacino in rolurile principale.

In afara de “Viata la Casa Alba”, printre candidatii la premiul pentru cel mai bun serial se mai afla “CSI: Crime Scene Investigation”, “24” si un serial inspirat din povestea Ioanei d’Arc, “Joan of Arcadia”.

Cel mai bun serial de comedie va fi desemnat dintre “Totul despre sex”, “Dragul de Raymond”, “Curb Your Enthusiasm” si “Arrested Development”.

In competitia pentru cel mai bun actor de comedie, printre favoriti se numara regretatul John Ritter (“8 reguli simple”), care ar putea primi premiul postum. Insa cele mai mari sanse le are Tony Shalhoub, care interpreteaza rolul unui detectiv cam bizar, in serialul “Monk”.

Sansele majore la premiul pentru cea mai buna actrita de comedie le are Sarah Jessica Parker, pentru “Totul despre sex”, in timp ce in categoria serialelor dramatice favorita este Edie Falco, din “Clanul Soprano” (ea a mai primit aceasta distinctie de trei ori in anii trecuti).

Cel mai bun actor dintr-un serial dramatic ar putea fi ales dintre James Gandolfini (interpretul lui To ny Soprano) si Anthony LaPaglia, din serialul “Without a Trace”.