Studentii romani au posibilitatea, de cativa ani, sa-si procure unul dintre cardurile internationale prin care tinerii sub 26 de ani beneficiaza de reduceri de preturi la transport, la cazarea in hoteluri, la intrarea in sali de spectacole etc. atunci cand calatoresc in Romania sau in alte tari.

Cele mai cunoscute astfel de carduri sunt EURO<26, pus la dispozitie de EYCA (European Youth Card Association) si ISIC, pus la dispozitie de de ISTC (International Student Travel Community).

In prezent, studentii au libertatea de a alege cardul care considera ca le aduce mai multe beneficii, iar firmele si organizatiile care le comercializeaza se misca pe o piata libera, la fel cum se intampla in toate tarile europene.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) intentioneaza, insa, sa puna capat acestei concurente si sa impuna la nivel national, printr-un ordin de ministru, cardul ISIC, care ar urma sa fie livrat tuturor studentilor de o firma agreata atat de minister, cat si de Uniunea Studentilor din Romania (USR), asociatie care a devenit foarte apropiata de partidul de guvernamant, mai ales dupa ce a incheiat

un protocol de sprijin reciproc cu Tineretul Social Democrat (TSD).

Una dintre cele trei companii din Romania care ofera carduri ISIC - GTS International - incearca de mai multe luni sa convinga ministerul sa incheie aceasta afacere, care ameninta sa scoata de pe piata toate celelalte student carduri prezente astazi in Romania.

In acest scop, GTS a decis sa faca un uluitor discount, adica sa scada pretul cardului de zece ori, de la 5 euro, cat costa in mod normal, la 0,5 euro, dar numai cu conditia ca MEC sa inlocuiasca actuala legitimatie de calatorie pentru studenti, folosita in toate universitatile de stat din tara, cu cardul ISIC.

Ministrul Alexandru Athanasiu s-a aratat receptiv, dar a decis sa supuna problema atentiei Consiliului National al Studentilor, dominat, insa, de USR.

Reprezentantii studentilor s-au intalnit pe 4 septembrie si au invitat GTS la negocieri, fara sa-i invite si pe ceilalti distribuitori de student carduri din Romania, care au aflat, totusi, si au venit la intrunire, unde le-au solicitat studentilor sa nu declare nici un card ca fiind national si sa lase piata libera ca pana acum.

Fara succes, pentru ca membrii USR au sustinut cardul ISIC si au reusit sa asigure majoritatea necesara unui vot pozitiv pentru firma GTS. De cealalta parte s-au aflat membrii Asociatiei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

„Noi am sustinut ca ministerul nu trebuie sa se implice, in primul rand pentru ca libera concurenta intre furnizorii de carduri ii impinge sa incheie cat mai multe contracte de reduceri, astfel incat oferta sa fie cat mai buna. Daca va exista doar un singur card, atunci nu va mai exista acest interes, iar reducerile vor fi limitate“, ne-a declarat Cristi Dumitru, presedintele ANOSR.

In final, seful Biroului de presa din cadrul Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, a precizat ca initiativa de a introduce cardurile ISIC le-a apartinut studentilor, care au acceptat-o cu majoritate de voturi in Consiliului National al Studentilor.

Tomoni a mai precizat ca MEC intentioneaza sa ratifice propunerea studentilor cu privire la aceste carduri, printr-un ordin de ministru, pana la 1 octombrie. Reprezentantii MEC sustin ca pe cardurile ISIC vor fi introduse reducerile pe transportul feroviar si astfel se va renunta la birocratia eliberarii legitimatiilor de calatorie CFR pentru studenti.