Blocul National Sindical si copilul acestuia, partidul Blocul National Democrat, au semnat, ieri, un acord cu Partidul Romania Mare. Dumitru Costin, liderul BNS, defineste acest acord ca o alianta electorala intre Blocul National Democrat si PRM, asemanatoare celei incheiate intre PSD si PUR. Partidul lui C.V.

Tudor se afla in fata unei premiere, pana acum nici o centrala sindicala neincheind vreun protocol politic cu PRM.

Pentru sindicalisti, scopul aliantei este "constituirea unui grup parlamentar care sa reprezinte interesele muncitorilor", deoarece, spun ei, in ultimii 14 ani in Parlament au fost reprezentati oamenii de afaceri, avocatii, artistii, preotii, profesorii universitari, dar nu si majoritatea romanilor, adica salariatii.

Cum PNL, PD si PUR au orientari prea liberale pentru gustul liderilor BNS, iar PSD era deja arvunit de CNSLR-Fratia, singurul partid-vehicul pentru sindicalistii care vor sa intre in Parlament a ramas PRM. Cei drept, oferta PRM este cu mult mai avantajoasa decat cea facuta de PSD confederatiei CNSLR-Fratia.

Daca cei de la Fratia vor prinde cu greu 8 locuri eligibile, cei de la BNS mizeaza pe 15: cinci in Senat si 10 in Camera Deputatilor. Surse sindicale spun ca s-au impartit pana si locurile in camerele Parlamentului care vor fi ocupate de sindicalisti.

Dumitru Costin nu a dezvaluit numele celor din BNS care vor deveni parlamentari, dar a dat asigurari ca el si ceilalti din conducerea confederatiei nu se vor regasi pe liste. Acordul tripartit BNS-BND-PRM a produs, ca si acordul PSD-PUR, reactii vehemente de contestare.

Dan Cristescu, liderul Federatiei "Familia Construct", si Alexander Petrov, liderul uneia din cele doua federatii din Romtelecom, au declarat ca se vor retrage din BNS impreuna cu sindicalistii pe care ii reprezinta. De asemenea, alti lideri de federatii se pregatesc sa faca acelasi pas. Asta inseamna pentru BNS, conform calculelor lui Cristescu, o paguba de circa 70.

000 de sindicalisti, din care 60.000 afiliati la "Familia Construct". In replica, Dumitru Costin declara ca pana ieri nu se inregistrase decat cererea de retragere din confederatie a "Familiei Construct", iar numarul membrilor cotizanti ai acesteia nu este nicidecum de 60.000, ci de cel mult 2.500. BNS avea, la inceputul acestui an, 450.000 de membri cotizanti.