O data la 2 luni, bursa pariurilor politice ia foc.

Va fi sau nu Adrian Nastase candidatul PSD pentru Cotroceni? Va reveni sau nu ca presedinte Ion Iliescu in partidul sau de suflet? Il va desemna sau nu partidul de guvernamant pe Geoana ca premier-pereche pe langa Nastase? Cand se parea ca sirul dilemelor s-a sfarsit, miza s-a mutat pe echipa adversa: o sa fie pus sau nu, pana la urma, Traian Basescu sa-l secondeze pe Stolojan, dand Primaria

pentru Palatul Victoria? Suspans total, pronosticuri contradictorii, aluzii si doar doua certitudini: "Hotararea privind viitorul premier e luata de o luna si acesta nu va fi chel". Deci, decizia atarna de un fir de par, mai ales ca un dubiu suplimentar a aparut cand Traian Basescu si-a insotit fraza de o miscare aluziva in lungul suvitelor ce-i traverseaza sovaielnic crestetul.

Deocamdata, este sigur ca primarul Capitalei s-a aruncat cu totul in lupta. Inscaunarea sa ca sef al campaniei pentru parlamentare si prezidentiale poate fi chiar ardeiul iute care lipsea ciorbei destul de sleite cu care Alianta incerca sa ademeneasca electoratul.

"E o dovada a slabiciunii lui Stolojan", s-au grabit sa riposteze gornistii PSD, facandu-se ca uita tertipurile neconstitutionale pe care chiar partidul lor le-a pus la cale pentru a-l infige pe Ion Iliescu, presedinte inca in functie, pe listele de candidati, cu scopul de a-i asigura lui Adrian Nastase un plus de popularitate. Angajamentul lui Basescu in campanie e absolut firesc.

Stolojan concureaza pentru Cotroceni din partea unei Aliante, nu e un candidat independent. Evident ca el trebuie sa beneficieze de sprijinul intregii Aliante, asa cum si candidatul Basescu a castigat Capitala sub semnul "Dreptate si Adevar". Cat despre credibilitate, toate sondajele arata ca liderul PNL e mai bine cotat decat cel al democratilor.

Oricum insa, e cert ca prezenta lui Traian Basescu de-a dreapta lui Stolojan ii va permite acestuia din urma sa se concentreze pe mesajele pozitive catre electorat, munca de vidanjare fiind preluata de primar, mai antrenat in schimbul de replici neortodoxe cu adversarii. Si aici nu e vorba doar de cei din PSD, ci si de liderul PRM, care inca nu si-a facut in forta intrarea in ringul cu noroi.

Daca presedintele PD ramane doar pe pozitia de sef al campaniei electorale, prezenta sa alaturi de candidatul la Presedintie poate compensa dezechilibrul pe care l-ar antrena desemnarea unui premier cu notorietate redusa. O troica a Aliantei la care sunt inhamati cei doi copresedinti ar putea sa tina pasul cu tandemul Nastase-Geoana.

Atunci, chiar si un premier-ponei ca Adriean Videanu n-ar mai arata atat de penibil. Ce-ar fi daca totusi Basescu ar schimba rolul si s-ar proclama sef al unui viitor cabinet format din cele doua partide aliate? "Un dezastru! S-ar intoarce la modelul rau famat CDR-Ciorbea!", n-au ezitat sa anticipeze purtatorii de cuvant ai PSD. Intr-adevar, cateva similitudini ar putea fi identificate.

In plus, abandonarea Primariei ar surveni unor anunturi extrem de ferme, facute atat inainte, cat si dupa scrutinul din iunie, privind decizia de a nu insela increderea bucurestenilor parasindu-i dupa doar cateva luni din al doilea mandat. Analogia cu esecul lamentabil al guvernarii Ciorbea este insa improprie.

Premierul taranist si-a sfarsit prematur si umilitor cariera in Executiv nu pentru ca si-a schimbat locul de munca si i-a tradat pe alegatorii Capitalei. Sondajele ii confirmau o cota de popularitate imensa la 3-4 luni dupa mutarea in Palatul Victoria, deci nici vorba de sanctiune populara.

Prabusirea ultrarapida s-a produs atunci cand si-a dovedit lipsa totala de autoritate si cand a inceput sa smuceasca haotic parghiile puterii. Oricum, a-i asemana pe Ciorbea si Basescu ar fi ridicol, fie numai si pentru faptul ca cel din urma, ministru pe vremea aceea, i-a batut cateva cuie groase in cosciugul politic celui mai lamentabil premier al Romaniei vremurilor noastre.

Cu toate acestea, exista un risc pentru desemnarea lui Basescu ca aspirant la fotoliul din Palatul Victoria. Nominalizarea ar putea fi privita ca un indiciu al saraciei resurselor umane ale Aliantei.

Daca din doua partide unite nu se gaseste altcineva mai bun pentru acest post decat acelasi Basescu, pe care-l poti planta si la Transporturi, si la gunoaie, si in fruntea unui Cabinet, va fi greu sa convingi ca ai forta pentru a prelua absolut toate pozitiile-cheie ale Puterii.

In orice formula insa, reintrarea in distributia principala a lui Traian Basescu va inviora campania din aceasta toamna si, probabil, PSD va fi obligat pentru prima data sa se plieze el pe jocul adversarului. Fiindca discursul cu vorbe molfaite al lui Nastase si Geoana ar suna plicticos in fata limbutiei slobode a lui Basescu si a scrasnetului din masele al lui Stolojan.