Guvernul a aprobat programul de "sprijinire a dezvoltarii IMM-urilor" prin restituirea impozitului pe profitul reinvestit.

Programul va fi administrat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), iar suma alocata se va stabili anual prin legea bugetului de stat.

Programul va functiona dupa metoda "decontului", suma maxima asupra careia se calculeaza valoarea fondului de stimulare fiind cea platita cu titlu de impozit pe profitul reinvestit, incepand cu trimestrul IV al acestui an.

Pentru 2005, fondurile vor fi alocate in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit in activele achitate dupa 1 octombrie 2004 si puse in functiune pana la sfarsitul anului 2005.

ELIGIBILITATE. Vor fi eligibile achizitiile de echipamente tehnologice, respectiv masini, unelte, instalatii si computere, dar si in brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica, precum si cumpararea sau producerea programelor informatice, aferente obiectului de activitate. Nu vor fi luate in calcul sumele care au alte surse de finantare decat profitul brut.

Potentialii beneficiari trebuie sa nu aiba datorii la stat, sa fi incheiat anul fiscal anterior celui in curs cu un bilant pozitiv si sa nu fi aplicat amortizarea accelerata.

LIPSURI. Patronatele au reclamat faptul ca nu sunt luate in considerare investitiile auto, cele imobiliare si dotarile acestora cu sisteme de telecomunicatii, punct de vedere sustinut de Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, care a declarat pentru Jurnalul National ca "pentru o firma mica un mijloc de transport este o investitie semnificativa, ca si pentru o firma de consultanta".