Bancherii sunt de-a dreptul contrariati de declaratia lui Iulian Dragomir, presedintele ONPCSB, referitoare la faptul ca, pe viitor, se va intra direct in serverul bancilor pentru a se urmari tranzactiile mai mari de 10.000 de euro. Bancherii spun ca exista o limita in a cunoaste afacerile derulate de banci si nici BNR nu cunoaste in totalitate modul in care se desfasoara operatiunile bancare.

Transformarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intr-un veritabil Big Brother financiar, care va urmari cu atentie toate tranzactiile mai mari de 10.000 de euro, a luat prin surprindere toata lumea financiara, de la bancheri la asiguratori, agenti imobiliari, brokeri, avocati, oameni de afaceri etc.

Daca unii dintre cei vizati incearca sa studieze legea pentru a vedea pana unde se poate implica ONPCSB, bancherii, in schimb, sunt de-a dreptul contrariati de declaratia lui Iulian Dragomir, presedintele ONPCSB, referitoare la faptul ca, pe viitor, se va intra direct in serverul bancilor pentru a se urmari tranzactiile mai mari de 10.000 de euro.

Potrivit lui Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), „daca legea permite aceste lucruri, si se pare ca da, nici o banca nu se poate opune initiativei Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor". „Si la ora actual! a, bancile raporteaza la oficiu tranzactiile mai mari de 10.000 de euro.

Aproximativ 90% din informatiile institutiei in cauza sunt furnizate de banci. Oricum, in ultimul timp, oficiul a intensificat controalele la institutiile financiar bancare", a punctat Radu Ghetea. In schimb, vicepresedintele ARB, Bogdan Baltazar, considera ca relatia dintre ONPCSB si banci functioneaza in prezent foarte bine.

Cat priveste viitorul acestei relatii, presedintele BRD crede ca initiativa lui Iulian Dragomir trebuie studiata cu atentie. „Ar trebui vazut in ce masura acest fapt nu incalca prevederile Legii bancare. Intrand direct in serverul bancilor, oficiul ar avea acces la tot felul de informatii.

De fapt, cei de aici se tot plang ca nu au informatii, dar eu cred ca au mari carente in organizarea activitatii lor. Chiar daca sistemul de a intra in serverul bancilor vine de la americani, nu inseamna ca tot ce vine de peste Ocean este bun pentru noi. Totusi, masura propusa va fi discutata inai! nte de a fi pusa in practica de Asociatia Romana a Bancilor", s-a pronuntat Baltazar.

Nici secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, nu pare incantat de ideea lui Iulian Dragomir. „In mod normal, nici Fiscul si nici altcineva nu pot avea acces direct la operatiunile derulate de banca. Intratul asa, cu de la sine putere, nu este un lucru bun.

Se face, in schimb, de catre banca respectiva, o raportare catre Banca Nationala si de aici datele pleaca catre Oficiul National pentru Prevenirea si Spalarea Banilor. Exista o limita in a cunoaste afacerile derulate de banci", ne-a declarat Radu Negrea, adaugand ca, in prezent, nici Banca Nationala a Romaniei nu cunoaste in totalitate modul in care se desfasoara operatiunile bancare.