Sambata, 18 septembrie, a avut loc, la Sala Polivalenta din Bucuresti, spectacolul umoristico-muzical intitulat „Congresul al II-lea al Tineretului Social Democrat". Aproximativ 1500 de tineri din toata tara, alesi pe spranceana, au beneficiat de transport gratuit si intrare libera la un show de sapte ore, in care poantele erau dirijate de Ponta.

Nu toti TSD-istii au rezistat sedintei-maraton de indoctrinare ce avea la baza doua idei clare si distincte: Opozitia e rea, a ruinat tara si trebuie distrusa, iar PSD este salvatorul Romaniei. Cel mai putini obisnuiti cu discursurile politice lungi si gaunoase s-au revarsat din Polivalenta si au umplut terasele din Parcul Tineretului, spre bucuria patronilor de carciumi.

Cei ramasi au demonstrat lumii cum arata viitorul PSD.

Limba dulce mult aduce. TSD-istii care au primit de la Ponta dreptul la cuvant s-au intrecut reciproc la sectinea „lingvisti de performanta". „Inaltii dregatori ai partidului ! nostru si de la conducerea tarii sunt convins ca vor gasi cea mai buna alchimie politica pentru a guverna tara", s-a exprimat Nicu Banicioiu, presedintele Uniunii Studentilor din Romania.

Drept recompensa, liderul USR, o anexa studenteasca a PSD, a fost recompensat cu un post de vicepresedinte al TSD, desi initial nu figura in schema.

Umor de partid si de stat. TSD-istii s-au distrat copios la poantele pe care diversi vorbitori le-au facut la adresa Opozitiei si in special la adresa lui Basescu. „In Romania, exista un marinar si acest marinar s-ar putea transforma intr-un pirat daca va ajunge la guvernare", a afirmat liderul Tinerilor Taranisti Crestin si Democrati, invitat la Congres.

Un TSD-ist din Salaj a fost chemat sa spuna o poanta „profunda" despre cum isi ascunde Basescu chelia, metafora pentru felul in care Alianta ascunde lipsa ideilor, a programului si a strategiei.

„O pisica si-un purcel vor sa bata un catel", a titrat reprezentantul din Salaj lupta dintre Stolojan,! Basescu si Nastase, dupa care a urat „partidelor de opozitie ca asa sa le ramana numele".

Mihai Apostolache din Prahova si-a adus si el obolul la show cu o gluma: „Cand veneam la Congres, am platit o amenda pentru ca am intalnit un semn care ma obliga sa fac la dreapta, iar eu am luat-o la stanga", a tradus Apostolache ce a priceput din reuniunea TSD desfasurata sub sigla semnului de circulatie „Interzis la dreapta".

TSD-istii au inteles prin aceasta metafora ca instructiunile de partid sunt mai importante decat legislatia tarii. De Daciana Sarbu s-a facut misto in stil mare, sefa TSD-istelor fiind introdusa in scena pe ritmurile unui mare hit de plaja in care DJ-ul spunea doua cuvinte: „bomba sexy". Daciana a inghitit poanta, singurul comentariu pe care l-a facut fiind: „Nu inteleg de ce bomba".

Lectiile de ipocrizie ale inaintasilor. Pentru discursul serios au fost invitati Geoana si Nastase. Deocamdata doar ministru de Externe, Geoana a spus poanta despre a fi sarac si cinsti! t in politica promitand ca „noul Guvern al noului PSD nu se va face cu tinerii care viseaza doar la o vila la munte si la masini de ultima generatie".

„E timp de facut bani si dupa ce iesim din politica", a spus Geoana, care deja a strans 200.000 de dolari in conturi.

Nastase le-a spus TSD-istilor poantele cu marirea pensiilor si salariilor, cu construirea de locuinte pentru tineri, poantele cu scaderea inflatiei si cresterea nivelului de trai. Dar nu pentru ca acestia sa le creada si sa il voteze, pentru ca deja sunt convinsi, ci pentru ca TSD-istii la randul lor sa le spuna in campania electorala pe unde umbla si lipesc afise.

Unanimitate de monolit. Congresul a epuizat intr-o jumatate de ora formalitatea alegerii noilor organe de conducere. Listele CN si BEx al TSD au fost votate rapid in unanimitate. Singurele emotii pe care le-a avut Ponta au fost la votarea secretarului general. Ponta a regizat un scenariu in care, pentru a se arata ca e democratie in organizatie, a! u fost propuse trei persoane drept candidati.

Prietenul sau Razvan Bobeanu de la Neamt, despre care Ponta a spus ca, „daca ar fi ca in vremurile bune ale Moldovei, atunci l-ar lasa succesor la domnie", a anuntat de la tribuna ca se retrage, pentru ca trebuie sa se ocupe de campania electorala. La fel a facut Dragos Popa. In cursa a ramas doar Claudiu Manda, preferatul lui Ponta.

Chiar inainte de a fi proclamat unicul candidat ramas in cursa, Organizatia TSD Bucuresti i-a facut lui Ponta surpriza de a-l propune si pe liderul sau, Vlad Dumitrescu. De iesit a iesit tot preferatul lui Ponta, pentru ca asa se aranjase.

Si alegerea vicepresedintilor a fost un moment haios al Congresului. Inainte de a supune la vot lista cu cei noua vicepresedinti agreati de Ponta, acesta a facut o ultima strigare daca sunt si alte propuneri. La tribuna s-a prezentat Alexandrina Hartan din Galati, adjunctul lui Nica la Ministerul Comunicatiilor. „Eu vreau sa ma propun pe mine", a anuntat ea spre hazul! salii.

Aceasta nu a trecut testul salii, obtinand doar 10-15 voturi „pentru" din cele 300.