Parlamentarii britanici au criticat planul ucrainean de construire a Canalului Bastroe, informeaza AFP. Motiunea introdusa de cei opt deputati exprima preocuparea Camerei Comunelor din Parlamentul Marii Britanii, provocata de efectele construirii Canalului Bastroe in Delta Dunarii.

Documentul apreciaza ca materializarea unui asemenea proiect ar aduce uriase daune ecologice in mai multe tari tranzitate de Dunare si solicita Guvernului britanic sa ceara de urgenta autoritatilor de la Kiev sistarea lucrarilor.

La randul ei, Comisia Internationala a Dunarii a cerut amanarea lucrarilor la Canalul Bastroe, pana la realizarea unui studiu de impact "impartial" si pana la analizarea detaliata a concluziilor. O rezolutie in acest sens a fost aprobata la reuniunea Grupului, ce s-a desfasurat la Viena, in perioada 16-17 septembrie.

In cadrul aceleiasi reuniuni, delegatia Ucrainei a prezentat proiectul, subliniind faptul ca, in opinia sa, acesta "nu va avea consecinte negative majore asupra ecosistemului Deltei si nu va avea nici un impact transfrontalier". Mai mult, oficialii ucraineni au reluat argumentele de natura economica, referitoare la necesitatea construirii canalului.