Petrecerea minivacantei de Revelion intr-o statiune montana sau intr-o pensiune agroturistica va costa minimum 100 de euro, dupa cum arata preturile agentiilor de turism. Persoanele care doresc sa mearga in strainatate vor trebui sa plateasca mai mult: de la minimum 180 euro, pentru o excursie cu autocarul, si 700-800 de euro pentru un sejur exotic in Egipt.

In acest an, patronii de hoteluri si agentiile de turism vor contracta inca de saptamina viitoare toate ofertele pentru sezonul turistic de vara 2005, atit la mare, la munte, cit si balnear, la Bursa de Turism care se va desfasura la Saturn. In cadrul Bursei, agentiile de turism vor contracta si locurile pentru Revelionul din acest an in tara.

Desi nici nu s-a incheiat bine sezonul estival, intrebarea "unde ne petrecem Revelionul?" se aude tot mai des, mai ales din cauza temerii ca mai tirziu locurile se vor epuiza. Multe dintre agentii, mai ales cele care lucreaza pe extern, au deja rezervate pentru clienti bilet! e in perioada Sarbatorilor de iarna.

Pentru intern, agentiile promit ca vor avea gata oferta in cel mult doua saptamini, adica dupa Bursa de turism. Pina atunci, turistii pot incepe sa-si faca bugetele pentru sfirsitul anului dupa preturile aproximative date de asociatiile din domeniu.

"In aceasta iarna, preturile la cazare in tara nu vor fi mai mari decit anul trecut", sustine Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism (FPT). Conform acestuia, statiunile cu clientela stabila, cum sint cele de pe Valea Prahovei sau din Bucovina, vor avea preturile ca si anul trecut.

Astfel, cei care vor sa petreaca Revelionul la un hotel elegant vor trebui sa puna deoparte minimum 200 de euro.

25 euro pe zi, la tara

Preturile la pensiunile agroturistice vor fi si in acest an aproximativ la acelasi nivel cu anul trecut. Cu 25-40 de euro pe zi, in functie de confort si meniu, pensiunile agroturistice ofera cazare, trei mese pe zi, plimbari cu sania, precum si cina festiva de Revelion. "Cerem ca turistii sa stea cel putin trei zile la noi.

Daca tot vin, sa aiba timp sa ne vada obiceiurile si sa guste placerile vietii la tara", spune Nicusor Cazac, proprietar al unei pensiuni din Bucovina, inscrisa in asociatia de turism rural "Reteaua Verde". Pensiunile inscrise in ANTREC nu au raportat inca ofertele pentru Revelion. "Vor fi preturi similare cu anul trecut.

Proprietarii fixeaza preturile in euro, motiv pentru care nu sint cu mult diferite de la an la an", spune reprezentantul ANTREC.

Dupa ce, in sezonul estival, un mare numar de romani si-au petrecut concediul in strainatate calatorind cu o cursa charter, ofertele continua si pentru Revelion. "Sezonul de chartere a inceput in martie! si se va incheia in ianuarie, dupa ce se vor intoarce turistii care au preferat un Revelion exotic", spune Alin Burcea, directorul agentiei Paralela 45.

Cea mai apropiata statiune exotica pentru romani, unde pot merge cu o cursa charter, este Sharm El Sheikh, la Marea Rosie, in Egipt. De Revelion, un sejur cu transport inclus, 7 nopti cazare la hotel de trei stele si demipensiune, va costa minimum 400 de euro.

Anul nou cu autocarul

Turistii pot alege pentru Revelion si o excursie cu autocarul. O varianta accesibila este cea de 170 de euro - "Revelion la poalele Olimpului" -, organizata de Romantic Travel. In aceasta suma sint incluse 4 nopti de cazare, o excursie de o zi la Salonic si o cina festiva de Revelion cu specific grecesc.

Pentru cei care doresc sa petreaca noaptea dintre ani pe strazile animate ale Parisului, agentiile ofera pachete de aproximativ 300 euro, care includ transport cu autocarul si 5 nopti de cazare la un hotel de la marginea capitalei franceze.

Primele oferte

statiune nr. stele hotel pret/pers. sejur

Busteni 2 stele 199 euro 3 nopti

Gura Humorului 3 stele 320 euro 3 nopti

Poiana Brasov 3 stele 475 euro 5 nopti

Predeal 3 stele 300 euro 4 nopti

Sinaia 4 stele 460 euro 4 nopti.