“Cretini”. Acesta este termenul care, in opinia ministrului culturii, Razvan Theodorescu, citat de BBC, li se potriveste protestatarilor romani din Canada care l-au huiduit pe presedintele Ion Iliescu, se arata in Evenimentul Zilei. Gardianul noteaza parerea lui Iliescu » romanii nu stiu sa respecte institutiile statului!

Evenimentul Zilei: Iliescu a simtit sentimente calde!

“Cretini”. Acesta este termenul care, in opinia ministrului culturii, Razvan Theodorescu, li se potriveste protestatarilor romani din Canada care l-au huiduit pe presedintele Ion Iliescu, simbata, la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal. Anterior, seful statului, referindu-se la aceiasi contestatari, a vorbit despre “manifestari de retardati”.

Intr-un comunicat dat ieri publicitatii de Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale, se arata ca la Montreal ar fi fost primit cu “sentimente calde” si de comunitatea romaneasca, si de autoritatile din Canada.

Intrebat de BBC daca formularea presedintelui Iliescu - in care acesta spunea, referitor la contestatarii sai din Canada, ca ar fi vorba despre niste “manifestari de retardati” - i se pare cea potrivita, Razvan Theodorescu a raspuns: “Retardati este un cuvint dulce. Cretini este cuvintul care s-ar potrivi!”.

In replica, inginerul Cristian Bucur, presedintele Asociatiei Romanilor din Canada, a declarat ca desi asociatia nu a organizat manifestatia si nici el nu a fost prezent, ii cunoaste pe foarte multi dintre romanii care l-au huiduit pe Ion Iliescu si ca nici unul dintre ei nu poate intra in categoria “retardati” sau “cretini”.

Referindu-se la cel mai aprig dintre protestatari, Cristian Pavaluca, despre care se afirma ca ar fi aruncat spre seful statului cu un carton, presedintele Asociatiei Romanilor din Canada spune ca acesta “nu este nicidecum un retardat sau un cretin, este un om integru, directorul unei trupe de teatru din Montreal”.

(Cristina Sofronie, Cristian Oprea)

Gardianul: Lipsa de respect

Presedintele Ion Iliescu a afirmat, duminica, la o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Chicago, ca, in timp ce americanii lasa deoparte disputele politice atunci cand liderul reprezinta tara in strainatate, la romani mai raman "unele handicapuri" in aceasta privinta.

Iliescu a facut aluzie la incidentele care au marcat vizita sa la Montreal, cand cateva zeci de romani l-au primit cu ostilitate, unul dintre ei lovindu-l cu un sul de carton. Dupa Revolutie, in randul comunitatilor de romani s-au pastrat disputele politice, iar unii au ramas "in atmosfera politica din anii ’90, de care se agata cu voluptate", a comentat Iliescu.

"Este democratie, toti trebuie sa-si spuna parerea, dar se poate face civilizat, fara sa ne torpilam reciproc", a continuat seful statului. "Nu stim sa ne respectam institutiile statului", a comentat Iliescu. El a adaugat ca societatea romaneasca se afla "intr-un proces de maturizare" si ca el ramane "un optimist incurabil, in ciuda vietii nu totdeauna usoare".

(Cristina Postolache)

Ziua: Iliescu sustine ca nu a fost lovit

La trei zile dupa ce a fost pocnit cu un sul de carton in cap, in cadrul vizitei din orasul canadian Montreal, Iliescu nu si-a revenit inca. Administratia Prezidentiala a transmis ieri un comunicat de presa in care critica presa din Romania pentru modul in care a relatat vizita iliesciana in Canada.

Potrivit oamenilor presedintelui, Iliescu nu a fost nici "lovit", nici "pocnit", ci a fost primit cu "sentimente calde"de comunitatea romaneasca.

Cat priveste agresarea sa de catre un emigrant roman care i-a reprosat situatia dezastruasa din Romania ultimilor 15 ani, Presedintia a calificat aceasta intamplare drept "un incident periferic, caruia i s-a acordat o importanta cu totul iesita din comun". Administratia Prezidentiala si-a calcat pe inima si a recunoscut totusi ca Iliescu nu a fost primit tocmai cu lauri si flori.

"Din pacate, aceasta ceremonie (n.r.-inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal) a fost perturbata de un grup agresiv de protestatari, care s-a manifestat in afara oricaror norme elementare de civilitate", se arata in comunicat. In alta ordine de idei, mania prezidentiala s-a revarsat asupra mass-media romanesti care a sustinut ca Iliescu a fost agresat fizic.

"In ceea ce priveste presupusele agresiuni fizice la adresa presedintelui, precizam ca acestea nu au existat decat in imaginatia unora care si-au dorit, probabil, ca acest incident sa aiba consecinte mai grave.

In acest context, este de-a dreptul incredibil faptul ca in presa din Romania au aparut unele articole care spun, nici mai mult nici mai putin, ca seful statului ar fi fost "lovit" sau "pocnit" de protestatari.

Un asemenea moment nu a existat, pur si simplu, dupa cum nu exista nici o persoana care ar putea pretinde ca ar fi asistat la asa-ceva", se mai spune in comunicatul Presedintiei.

Dupa ce a parasit Canada, in Statele Unite, unde a ajuns duminica, Iliescu a avut parte de un tratament special. Seful statului l-a vizitat pe senatorul american de origine romana, Chris Lauzen, la resedinta acestuia din Chicago. Iliescu i-a oferit sotiei senatorului, Sarah, o broboada taraneasca, iar lui Lauzen o icoana pe lemn.

Presedintele a mai adus cu el albume si CD-uri cu muzica, ceea ce a facut-o pe sotia senatorului sa afirme ca "parca a venit Craciunul".

(Carmen Epuran)