Ziua sustine ca Jonathan Scheele a reusit sa “zguduie Bucurestiul” afirmand ca Romania nu a avut in 2004 o economie de piata functionala capabila sa faca fata presiunilor concurentiale ale pietei unice. La randul sau, Evenimentul Zilei remarca faptul ca oficialul european a tinut, totusi, sa se corecteze, in timp ce Realitatea Romaneasca interpreteaza abrupt afirmatia: "nu avem ce cauta pe piata unica".

Ziua: Stramba lui Scheele

Bucurestiul a fost zguduit de afirmatia sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele care a declarat ca "Romania nu a avut in 2004 o economie de piata functionala capabila sa faca fata presiunilor concurentiale ale pietei unice".

Statutul de economie de piata functionala a fost jinduit de guvernantii de la Bucuresti din momentul in care au demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Totusi, rapoartele Comisiei Europene privind progresele negocierilor de aderare nu au afirmat niciodata simplu si clar "Romania detine o economie de piata functionala".

Problema e ca respectivul criteriu economic de aderare la UE mai contine pe langa acest statut si "capacitatea de a face fata concurentei", iar Jonathan Scheele a emis un comunicat de presa in care explica aceste nuante si diferente.

Insa declaratia lui Scheele ramane deosebit de interesanta din prisma faptului ca ridica problema raportului de tara care va fi prezentat peste doua saptamani la Bruxelles. Iar Bucurestiul a avut din totdeauna probleme cu acest raport care a criticat acut coruptia si lipsa reformelor reale.

Bulgaria a obtinut anul trecut declaratia simpla "detine economie de piata functionala", insa ramane de vazut daca si Romania va obtine aceeasi performanta in acest an.

(George Damian)

Evenimentul Zilei: 2004, an neconvingator

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a corectat ieri o declaratie privitoare la raportul de tara care, conform oficialului european, a fost gresit interpretata si scoasa din context.

Potrivit Mediafax, o publicatie de limba engleza care apare la Bucuresti a scris ca in raportul de tara, asteptat la inceputul lunii octombrie, nu va fi mentionat ca Romania indeplineste criteriul “economiei functionale de piata”, iar declaratia era atribuita domnului Scheele.

Oficialul european a facut publice citeva precizari in care afirma ca declaratia sa a fost preluata eronat. “Am spus ca Romania nu a avut in 2004 o economie de piata functionala capabila sa faca fata presiunilor concurentiale ale pietei unice.

Cind am facut acea declaratie, am facut o distinctie intre cele doua sub-criterii, primul cu privire la existenta unei economii de piata functionale si al doilea cu privire la capacitatea economiei de a face fata presiunilor concurentiale.

Raportul de tara al Comisiei Europene de luna viitoare se va concentra in mod special pe primul dintre aceste subcriterii, si am specificat in mod clar in declaratiile mele ca nu comentez cu privire la aceasta chestiune.

Am adaugat ca indeplinirea celui de-al doilea subcriteriu este ceruta pina in 2007”, se arata in precizarea trimisa mai multor redactii de Secretariatul de presa si Comunicare al Delegatiei CE la Bucuresti.

Distinctia dintre cele doua subcriterii este importanta mai ales pentru autoritatile de la Bucuresti. Daca raportul asteptat luna viitoare mentioneaza macar prima parte a frazei, deci indeplinirea primului subcriteriu, Romaniei ii mai ramin sperante pentru aderarea - “la mustata” - in 2007. Daca in raport nu va exista aceasta mentiune, lucrurile se complica.

Observatiile pe care Europa le va face in documentul din octombrie ar putea avea impact asupra alegerilor. Iata de ce declaratiile oficialilor europeni, premergatoare publicarii raportului, sint vinate deopotriva de ziaristi si de politicieni.

Jonathan Scheele spune totusi un lucru important: 2004 nu a dovedit ca economia Romaniei este pregatita pentru piata europeana. Deci e clar ca al doilea subcriteriu nu este indeplinit. Mai poate fi pina in 2007, adauga oficialul european. Problema e ca pentru semnarea tratatului de aderare trebuie indeplinite amindoua.

Daca aruncam un ochi la vecinii din sudul Dunarii, gasim tot felul de indicii ca drumul lor si al nostru catre UE sta sa se desparta: cu rapoarte de tara pina acum mai favorabile, bulgarii au toate motivele sa spere ca pot deveni membri UE in 2007, in timp ce asupra Romaniei inca planeaza incertitudini.

Bulgariei, de pilda, i s-a recunoscut indeplinirea ambelor subcriterii, iar autoritatile de la Sofia au anuntat recent ca vor putea semna tratatul in martie anul viitor.

Presupunind, pe un scenariu optimist, ca in raportul de anul acesta Romaniei i s-ar recunoaste macar “economia functionala de piata”, va fi urmatorul an suficient pentru indeplinirea celui de-al doilea subcriteriu? Ar fi o performanta unica printre tarile candidate, si nimic din ce s-a intimplat pina acum nu ne arata ca Romania ar avea astfel de ambitii.

(Ovidiu D. Popica)

Realitatea Romaneasca : n-avem ce cauta pe piata unica

Scheele este chiar convins de faptul ca in raportul de tara (asteptat la inceputul lunii octombrie) nu va fi mentionat faptul ca avem o economie de piata functionala capabila sa faca fata concurentei de pe piata unica, dar fara sa dezvaluie concluzii ale raportului.

Totodata, Scheele a precizat ca exista o diferenta intre subcriteriul "economie de piata functionala" pe care Romania "aproape ca l-a atins" in 2003, si cel de-al doilea subcriteriu "capacitatea de a rezista presiunilor concurentiale" care trebuie atins pana in anul 2007.

Vestile lui Scheele vin la doar cateva zile dupa ce adjunctul sau, Onno Simons, ne-a aratat bubele pe care le avem, printre altele, arieratele, "rechinii", rata inflatiei ori modul in care s-a facut privatizarea.

De altfel, Simons a aratat in mod clar ca "problema rechinilor" si nivelul arieratelor sunt probleme majore cu care se confrunta tara noastra. Potrivit lui Simons, efectele arieratelor n-ar fi tocmai de trecut cu vederea, pentru ca datoriile inseamna deficit fiscal, instabilitate financiara, dar si necesitatea de a impune niste penalitati. Dar care, deocamdata, nu se aplica, din pacate.

Oficialii romani ii dau dreptate lui Scheele, dar, pe de alta parte, spun ca "daca am fi avut capacitatea de a face fata presiunilor de pe piata unica, am fi fost deja in Uniunea Europeana". Iar negociatorul-sef cu UE, Vasile Puscas, spera ca in raportul de tara Romania sa fie considerata economie de piata functionala.

Pe de alta parte, investitorii straini gasesc ca economia Romaniei este functionala, iar Comisia Europeana n-ar trebui sa refuze acordarea statutului "doar pentru ca exista 500 de rechini" care nu respecta regulile jocului, dupa cum spune presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood.

Mai mult decat atat, Wood considera ca autoritatile de la Bruxelles ar gresi daca i-ar pedepsi pe toti cei 22 de milioane de romani din cauza celor 500.

(Simona Zburlea)