Potrivit BBC, o parte din sindicatele afilialte Blocului National Sindical ameninta cu retragerea din BNS in urma acordului politic semnat cu PRM. Jurnalul National mentioneaza de asemenea ca sindicalistii ii acuza pe liderii BNS ca urmaresc doar satisfacerea unor interese personale.

Recentul pact semnat intre Blocul National Sindical si Partidul Romania Mare nu pare sa fie agreat de toate sindicatele afiliate confederatiei conduse de Dumitru Costin.

Nemultumite, unele dintre acestea au anuntat chiar ca intentioneaza sa se retraga din Bloc. Motivul invocat este ca BNS ar fi abandonat lupta sindicala pentru lupta politica.

Potrivit presedintelui Federatiei Generale a Sindicatelor "Familia", Dan Cristescu, retragerea din BNS este insa aproape sigura: aproape 90% dintre cei 60.000 de membri ai federatiei Familia s-au declarat impotriva oricarei implicari a sindicatelor in viata politica.

Nemultumiti par si sindicalistii din Romtelecom, astfel ca federatia condusa de Alexander Petrov s-ar putea retrage si ea din BNS. Sindicalistii reproseaza liderilor BNS ca in ultima vreme se arata interesati mai mult de politica decat de problemele sindicale.

Liderii BNS au motivat incheierea pactului cu PRM prin faptul ca astfel salariatii vor fi reprezentati direct in Parlament. Insa sindicalistii care vor sa se retraga nu cred ca intrand in Parlament pe listele unui partid reprezentantii BNS vor promova interesele salariatilor, ci pe cele ale partidului care i-a propulsat.

Si dau exemplu CNSRL Fratia, care a beneficiat de sprijinul PSD pentru a ajunge in Parlament, fara ca acest lucru sa insemne vreun castig semnificativ pentru sindicate.

Jurnalul National: Interese personale

Presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor “Familia“, Dan Cristescu, spune ca dintre cei aproape 60.000 de membri, 89% s-au declarat impotriva oricarei implicari a sindicatelor in viata politica si implicit impotriva pactului semnat deja cu PRM.

Cristescu ii acuza pe cei doi lideri ai BNS, Dumitru Costin si Matei Bratianu, de “o inclinatie nefireasca catre politic“ si de abandonarea luptei reale de tip sindical.

El declara ca miza reala a acestui pact “este interesul politic al liderilor BNS“ si nu explicatia data de BNS, aceea de a constitui un grup inchegat, care sa reprezinte in Parlament interesele muncitorilor.

Mai mult, Cristescu sustine ca, saptamana trecuta, la consiliul BNS de la Olanesti, exprimand nemultumirile sindicalistilor din constructii, a cerut suspendarea presedintelui BNS, Dumitru Costin, si a secretarului general, Matei Bratianu.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera reactiile antiprotocol drept o atitudine normala intr-o societate democratica, fiind dreptul celor nemultumiti sa protesteze. “Insa, in ceea ce ma priveste, sa nu le mai aud gura acelor care au protestat si care se vor plange dupa doi, trei sau mai multi ani ca au ajuns in sapa de lemn si pe fundul prapastiei“, a spus Vadim.

Vineri, PRM, BNS si PBND, partidul sustinut de BNS, au incheiat un protocol de colaborare prin care, pentru sustinerea candidaturii lui C.V. Tudor la Presedintie, PRM ofera 15 locuri pe listele parlamentare pentru “persoanele care au recomandarea PBND si sustinerea BNS“.

(Aniela Nine)