Partidul National Democratic (PND)- pe care guvernul incercase sa il scoata in afara legii- a intrat in Parlamentul local, informeaza BBC, in timp ce Evenimentul Zilei adauga ca extrema dreapta germana a inregistrat duminica cel mai bun scor electoral din ultimii sase ani la scrutinurile regionale din landurile Brandenburg si Saxonia.

Evenimen tul Zilei: Est-germanii aleg extremele

Extrema dreapta germana a inregistrat duminica cel mai bun scor electoral din ultimii sase ani la scrutinurile regionale din landurile Brandenburg si Saxonia, din fosta Germanie de Est, in timp ce comunistii reformati au marcat o revenire in optiunile electoratului, dupa esecul din 2002.

In landul Brandenburg, Partidul Social-Democrat (SPD - de guvernamint) reuseste sa se mentina pe primul loc cu 31,9% din voturi, in timp ce Partidul Socialismului Democratic (PDS - succesorul fostului partid comunist din RDG) a urcat pe locul al doilea, cu 28%, devansind Uniunea Crestin-Democrata. Extrema dreapta, DVU, reuseste un scor de 6,1%, fata de 5,3% acum cinci ani.

CDU ramine pe primul loc in landul Saxonia, cu 41%, o scadere cu 15 procente fata de 1999, iar pe locul doi se situeaza PDS cu 22%.

Spectaculoasa este ascensiunea extremei dreapta NPD, care a cistigat aproape opt procente fata de 1999, obtinind duminica 9,2% din voturi, un scor foarte apropiat de cel inregistrat de SPD - 9,8%.

Comentind primele estimari ale rezultatelor de duminica, mediile europene subliniaza ca principalele doua partide de pe scena politica germana, SPD si CDU, au fost sanctionate de un electorat in cautare de alternative, si care a dorit sa transmita un protest clar fata de reformele initiate de cancelarul Gerhard Schroeder, sprijinite insa si de opozitia conservatoare.

BBC: Schroeder ramane optimist

Cancelarul Germaniei, Gerhardt Schroeder, continua sa fie optimist in ciuda avansului dreptei nationaliste si a fostilor comunisti in landurile din Estul Germaniei. Atat social democratii - condusi de Schroeder - cat si crestin democratii au pierdut voturi substantiale in landurile Saxonia si Brandenburg in cadrul alegerilor locale.

Rezultatul din Saxonia este cel mai prost inregistrat vreodata de Partidul Social Democrat in alegerile de land - doar 9,8%. Social democratii raman totusi la putere in Brandenburg. Schroeder a spus ca este "optimist" si ca rezultatele "ne vor motiva".

Partidul National Democratic (PND) a castigat 9% din voturi in Saxonia, cu mult peste pragul de 5% necesar intrarii in Parlamentul local. Anul trecut, guvernul Germaniei a incercat sa scoata in afara legii PND, spunand ca este o "versiune moderna a partidului nazist al lui Hitler", dar Curtea Constitutionala a respins proiectul de lege.

In landul vecin, Brandenburg, dreapta nationalista - respectiv Uniunea Poporului German - a castigat 6% din voturi. Partidul Socialismului Democratic - fost comunist - a inregistrat, de asemenea, rezultate bune in Brandenburg.

Este, insa, putin probabil ca va participa la o coalitie, intrucat landul este condus de o coalitie formata din social democrati si crestin democrati, care au suficiente voturi ca sa o mentina si in continuare.