Persoanele care gindesc pozitiv imbatrinesc mai incet, afirma cercetatorii Universitatii din Texas, care au realizat timp de sapte ani un studiu pe circa 1.558 de persoane in virsta si au publicat concluziile in “Psychology and Aging”.

Potrivit cercetatorilor, rezultatele studiului arata ca procesul de imbatrinire nu este influentat doar de starea de sanatate si mostenirea genetica, ci si de factori psihosociali.

La inceputul studiului, toti voluntarii erau sanatosi si robusti. Timp de sapte ani tuturor le-au fost masurate pierderea in greutate, nivelul de oboseala, viteza de mers si puterea de stringere a miinii. Concluzia a fost ca subiectii care aveau o atitudine pozitiva prezentau semne mai putin evidente de deteriorare a starii fizice, in comparatie cu pesimistii.

Emotiile pozitive pot afecta direct sanatatea prin echilibrarea chimica a organismului, iar o atitudine pozitiva poate imbunatati starea de sanatate si chiar succesul in viata.

Imaginea conteaza

Un al doilea studiu, publicat in aceeasi revista, sugereaza de asemenea ca performantele fizice pot fi influentate de atitudinea psihica. O echipa de specialisti de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord a supus 153 de persoane la teste de memorie in cadrul carora le-au fost prezentate stereotipuri legate de imbatrinire.

Termenii negativi au inclus adjective cu care sint caracterizati de multe ori batrinii - confuzi, iritabili, fragili, senili - in timp ce cei pozitivi au inclus: impliniti, activi, demni si distinsi.

Rezultatele au aratat ca performantele de memorie ale celor mai in virsta au fost inferioare cind le-au fost prezentate stereotipurile negative, in timp ce cei carora li s-au prezentat stereotipurile pozitive au avut rezultate similare celor ale subiectilor tineri.

Cercetatorii afirma ca studiul demonstreaza faptul ca, daca oamenii in virsta au sentimentul ca sint considerati competenti, membri activi si productivi ai societatii, ei se si comporta in aceeasi maniera.