Primul 'congres international' al punkerilor, supravietuitorii unei miscari anarhice din anii '60 si '70, va incepe joi la Kassel, in centrul Germaniei, transmite AFP, citind organizatorii.

Obiectivul congresului, ce va dura trei zile, este sa 'puna in evidenta legatura dintre tendintele culturale actuale si radacinile miscarii Punk', ale carui 'valori si idei sint inca la fel de actuale in prezent ca in urma cu 30 de ani', estimeaza organizatorii. In acest scop, programul prevede filme, mese rotunde si o expozitie cu tema 'punkerii vazuti de presa in perioada 1975-1982'.

Cele mai importante din program sint insa concertele, deoarece 'spiritul Punk' s-a raspindit mai ales prin muzica, au mai aratat organizatorii. Miscarea Punk a aparut in contextul socio-politic foarte agitat al anilor '60 la New York si in regiunile industriale ale Marii Britanii, sub influenta curentului Beat Music.

Miscarea si-a imprumutat valorile din anarhism, pe care l-a tradus printr-un cod vestimentar si muzical specific.

Desi miscarea Punk autentica a disparut, aceasta continua sa influenteze multe genuri muzicale, precum cel gotic, alternativ, hip hop-ul si grundge-ul anilor '90 al trupei americane Nirvana.