La Geneva incepe o reuniune menita sa analizeze impactul canalului Bastroe asupra Deltei Dunarii. Participa reprezentanti ai ONU si ai Comisiei Europene, dar si unele organizatii interguvernamentale in domeniul ecologiei. Reuniunea e o initiativa romaneasca organizata de Ministerul de Externe pe ultima suta de metri, dupa ce canalul Bastroe a fost dat in folosinta.

Dar cum de a fost luata Romania prin surprindere? - l-a intrebat Liliana Nicolae pe vicepremierul Ioan Talpes, fost si sef al Serviciului de Informatii Externe.

Ioan Talpes: Aceasta discutie a fost promovata initial ca o formula posibila din partea ucrainenilor, fara ca sa ceara cuiva o discutie serioasa pe aceasta tema. Noi ne-am interesat de fiecare data daca este ceva serios si de fiecare data raspunsurile au fost evazive. Nu se stia exact ce vor sa faca, nu se stia de ce vor sa o faca.

Culmea este ca, cu un an inainte, presedintele Iliescu si presedintele Kucima au semnat un tratat, in care punctul 3 al acelui tratat prevede foarte clar ca orice actiune desfasurata pe o apa comuna se face prin anuntarea celeilalte parti si obtinerea agreementului din partea celeilalte parti, atunci cand se trece la schimbari care pot sa duca la schimbarea cursului de apa.

Reporter: Pana la urma, e un conflict, sa-i spunem, care a aparut asa, dintr-o data? Adica nu au existat semnale dinainte?

Ioan Talpes: Nu. Eu cred ca este vorba de altceva. Eu cred ca acest comportament al ucrainenilor este generat de faptul ca Romania a devenit membru NATO. Eu cred ca undeva, la Kiev, cineva doreste sa marcheze niste despartiri foarte clare si aceasta linie pe care ei vor sa o traseze, in special

pe bratul Chilia, pentru ca nu atat Bastroe e o problema, desi si acolo, sub raportul ecologic, este altceva, dar aceasta insistenta a lor pe canalul Chilia denota o preocupare majora si anume, vor sa transmita un semnal foarte clar: "Pana aici, NATO!"

Reporter: A propos de aceasta insistenta pe bratul Chilia, dl Geoana l-a chemat pe ambasadorul Ucrainei la Bucuresti si i-a atras atentia sa slabeasca aceste presiuni care se fac in zona si au aparut deja speculatii cum ca ar fi vorba de fapt de o actiune cu caracter electoral, ca Romania sa para tara care apara Delta Dunarii.

Ioan Talpes: Nu. Haideti sa fim oameni seriosi! Deci daca discutam despre an electoral, eu vreau sa va informez ca in Ucraina, in octombrie au loc alegerile electorale, dar in Romania o luna mai tarziu. Deci in Romania nu este o problema de divergenta asupra unei pozitii in ceea ce priveste frontierele la nivelul partidelor /.../, pe cand in Ucraina exista divergente multiple; pentru ca eu

cred ca face parte aceasta pozitie clara a Kievului, a venit si in urma unor aranjamente pe care ei le-au avut foarte recent cu Moscova si unde s-au stabilit niste frontiere in cadrul fostelor Uniuni Sovietice si acum s-a vrut sa se dea un semnal mai clar in ceea ce priveste pozitia lor.