Partida pe care nationala de fotbal a Romaniei o va disputa pe 9 octombrie in Cehia este pe cale sa starneasca un scandal international. Astfel, federatia ceha a anuntat preturile biletelor, care, in cazul suporterilor romani, sunt mai mari decat cele rezervate „omologilor“ cehi.

Practica este interzisa de regulamentele FIFA, ceea ce i-a determinat pe reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal sa ia atitudine. Forul roman va trimite, astazi, o scrisoare catre organismul similar din Cehia, solicitand lamuriri privitoare la diferentele de pret.

Concret, desi nu vor ocupa locuri centrale, suporterii romani vor plati 28 de euro pentru un tichet, in conditiile in care cel mai scump bilet este de 25 de euro.

Cu mai bine de doua saptamani inainte de prima confruntare cu adevarat importanta in preliminariile Campionatului Mondial din Germania, duelul psihologic dintre Cehia si Romania depaseste terenul de joc. Si se opreste in dreptul tribunelor. Acolo unde gazda meciului de pe 9 octombrie le-a pregatit o surpriza romanilor, pe cat de costisitoare, pe atat de indepartata de litera regulamentului.

Nemaivorbind de spiritul sau. In speta, federatia ceha a stabilit preturi mai mari pentru biletele alocate suporterilor romani in comparatie cu tichetele rezervate spectatorilor gazdelor in sectoare similare ale stadionului.

Astfel, pretul fiecaruia dintre cele 2400 de bilete rezervate Federatiei Romane de Fotbal va fi de 28 de euro, in contextul in care cel mai scump tichet destinat cehilor va costa 25 de euro. Daca, la prima vedere, s-ar crede ca diferenta de pret se regaseste in amplasarea favorabila a locurilor „tricolore“, ei bine, nu.

Sectorul romanilor este unul de legatura intre peluza si tribuna a doua. Urmand firul logic al clasificarii biletelor pe stadioanele de fotbal, crescendo-ul preturilor porneste, firesc, de la peluza, continuand cu tribuna a II-a. Ceea ce ar justifica un pret intre 5 si 13 euro, acestea fiind, de altfel, primele doua categorii de preturi, pornind de la cel mai mic.

„Noi stim ca regulamentele internationale interzic un astfel de procedeu. In urma acestor dezvaluiri, vom trimite, maine (n.r. - astazi), o scrisoare federatiei cehe, pentru a primi lamuriri. Daca biletele puse in vanzare pentru sectoarele simetrice nu costa la fel de mult, ne vom adresa FIFA“, ne-a declarat, ieri, ofiterul de presa al Federatiei Romane de Fotbal, Paul Zaharia.

Pe de alta parte, in conformitate cu precizarile directorului general al agentiei de turism Visit Romania, Gheorghe Fodoreanu, in pretul tichetelor ar putea intra si taxa de securitate: „Locurile rezervate pentru suporterii romani nu sunt dintre cele mai grozave, insa nimeni nu poate imputa ceva federatiei cehe, pentru ca, in fata securitatii, cade orice argument.

Securitatea segmentului respectiv ii costa. Federatia iti da locul unde crede ca iti poate asigura cel mai bine securitatea. Biletele acordate sunt doar pentru suporterii romani. Daca fortele de ordine legitimeaza pe cineva din sectorul suporterilor romani si respectivul este ceh, il pot da afara“.

Cu toate acestea, diferenta de pret pare fabuloasa, atat timp cat taxa de securitate ar putea fi mai mare decat insusi pretul biletului. „Acest supliment nu poate fi egal cu pretul biletului. Daca ei considera acest sector cel mai scump, taxa de securitate reprezinta diferenta de la 25 pana la 28 de euro. Nu stim, ne vom edifica.

Noi plecam de la premisa ca toti cunosc regulamentele si nu vor sa se joace cu focul“, a adaugat reprezentantul federal, Paul Zaharia.

Pana ca situatia sa se lamureasca intre cele doua foruri, pentru ca un roman sa urmareasca pe viu meciul nationalei, va trebui sa achite mai mult de un milion de lei pentru tichet, adica aproape jumatate din salariul minim pe economie, fara a pune la socoteala cheltuielile de transport.