Tinerii pana la 35 de ani care vor deveni de acum inainte salariati sunt obligati sa participe la un fond privat de pensii, care va fi creat incepand cu anul 2007, potrivit proiectului de lege privind fondurile de pensii administrate privat, adoptat, marti, pe articole, de deputati.

Participarea la un fond de pensii privat este optionala in cazul persoanelor pana in 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.

Scopul fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincte si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, creata prin investirea unei parti din contributia participantilor la asigurarile sociale. Contributiile sunt primite si investite de un administrator, care are totodata rolul de a calcula si plati pensiile private.

Tot el reprezinta fondul de pensii in raporturile cu tertii, inclusiv in fata instantelor judecatoresti. Un asemenea fond trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti si trebuie autorizat, in prealabil, de Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii.

Activele fondului se investesc in scopul maximizarii veniturilor si in interesul exclusiv al participantilor si beneficiarilor si nu pot fi investite in actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare care nu sunt cotate sau tranzactionate pe o piata reglementata.

De asemenea, nu se va investi in active care nu pot fi instrainate prin lege sau in active care nu sunt cotate pe o piata organizata sau a caror evaluare este incerta si nici in bunuri imobiliare. Legea va intra in vigoare de la 1 iulie 2006, urmand ca, pana la 1 ianuarie 2007, sa se infiinteze Comisia de supraveghere.