Celebrul inventator al pustii-mitraliera care ii poarta numele, generalul sovietic Mihail Kalasnikov, are o noua tinta: promovarea unui produs care sa nu reprezinte violenta - votca. Si, cum era de asteptat, noua bautura va purta numele Kalsnikov. Ideea etichetarii cu numele generalului i-a apartinut unui antreprenor englez, John Foley.

Totusi, implicarea lui Kalasnikov nu s-a rezumat doar la a imprumuta numele, ci si la a-si da cu parerea asupra produsului, a designului sticlei si a gustului bauturii. Ceea ce probabil nu stie Kalasnikov este ca, in Romania, exista deja o marca de votca ce-i poarta numele. Firma care o produce este Sped Production SRL din Bucuresti, cea care detine si mai celebra marca Sankt Petersburg.

Surse din cadrul societatii ne-au declarat ca deocamdata nu se mai produce nici un litru de Kalasnikov, dar exista destula marfa pe stoc. O decizie in privinta viitorului marcii Kalasnikov va fi luata dupa preluarea firmei Sped Production de catre Euroavipo din Posta Calnau (judetul Buzau).

In ipoteza in care noul proprietar nu va renunta la brand, generalului sovietic ii va fi cu neputinta promovarea produsului in tara noastra sub numele Kalasnikov. Ii ramane doar posibilitatea vanzarii bauturii sub alt nume. Premisele unui scandal exista.

Nu de mult, Mihai Kalasnikov a acuzat indirect cateva state din fostul bloc comunist, Romania, Bulgaria si Ungaria, ca produc mitraliera AK-47, al carei inventator este, fara autorizatie si Statele Unite, ca promoveaza transferuri de armament prin care incalca Legea drepturilor de autor.

Directorul tehnic al RomArm, Gheorghe Stoica, a declarat recent ca este posibil ca intre Romania si fosta URSS sa nu se fi facut transferul licentei pentru pistolul-mitraliera Kalasnikov. „S-ar putea ca pistolul-mitraliera sa fi venit in Romania in urma unui acord guvernamental“, a spus Stoica, precizand ca arma este produsa legal in tara noastra.