Intreprinderile mici si mijlocii care au activitate de export pot obtine, de la Eximbank, credite pentru investitii, care pot fi rambursate intr-o perioada de cinci ani, perioada de gratie fiind de maximum un an.

Facilitati noi pentru exportatori

In cadrul campaniei de toamna pentru sprijinirea exportatorilor, Banca de Export-Import a Romaniei - Eximbank ofera, incepand cu jumatatea acestei luni, noi facilitati la contractarea creditelor de investitii pentru IMM-urile exportatoare. Aceasta campania va dura pana pe data de 15 noiembrie.

Pana la aceasta data, agentii economici care au activitate de export si care solicita un credit de investitii beneficiaza de reducerea cu 50% a comisionului de inregistrare a cererii de finantare.

"Eximbank ofera, de la jumatatea acestei luni pana pe 15 noiembrie, noi facilitati la contractarea creditelor de investitii pentru IMM-urile exportatoare. Firmele care solicita un credit de investitii beneficiaza de reducerea cu 50% a comisionului de inregistrare a cererii de finantare."

Finantari de pana la un milion €

Creditul se acorda in euro, din sursa KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), iar valoarea finantarii poate ajunge pana la un milion de euro.

Eximbank acopera prin acordarea unui astfel de credit 80% din costul investitiei. Agentul economic cu activitate de export care a solicitat un credit de investitii trebuie sa contribuie cu restul de 20%. Aceasta contributie poate fi reprezentata de lichiditati sau mijloace fixe care participa la realizarea noii investitii.

Pentru a beneficia de aceasta finantare, intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care sa aiba capital majoritar romanesc si sa se incadreze, prin obiectul de activitate, in orice sector de activitate, cu deschidere spre export.

Totodata, o firma care doreste sa beneficieze de un astfel de credit nu poate sa aiba mai mult de 249 de angajati, respectiv sa detina maximum 500 de angajati impreuna cu societatile afiliate.

Eximbank finanteaza proiectele de investitii destinate achizitionarii sau construirii de cladiri si noi capacitati de productie destinate exportului, achizitionarii de masini, utilaje, vehicule, echipamente, achizitionarii de licente si patente, respectiv finantarii de capital de lucru – pana la 40% din valoarea creditului.

Exporturile, sustinute cu 3 miliarde $

Eximbank a sustinut in 2003 exporturi in valoare de 2,197 miliarde dolari si intentioneaza ca suma aferenta acestui an sa fie de 3 miliarde dolari. Din totalul exporturilor sustinute de banca in 2003, 63% au fost bonificatii de dobanda la creditele acordate. Garantiile de export au reprezentat 24%, iar asigurarile de export, numai 9%.

Cele mai importante sectoare sustinute de aceasta institutie au fost industria constructoare de masini, care a avut o pondere de 18,1% in totalul angajamentelor, industria chimica, care a detinut o pondere de 14,6%, iar industria constructiilor navale a reprezentat 13,8%.