Desi luna septembrie nu a ajuns la final, Ministerul Economiei si Comertului a bifat ca realizata inmagazinarea gazelor naturale pentru iarna 2004-2005. Pe langa Romgaz, care extrage anual 6,5-7 miliarde mc de gaze, Petrom este a doua mare companie producatoare de gaze din Romania, cu o productie anuala de 6 miliarde mc de gaze.

Fiecare din aceste doua companii a participat, incepand din martie acest an, la stocarea gazelor, astfel incat, inca din data de 10 septembrie, inmagazinarea subterana a gazelor ajunsese deja la 2,6 miliarde mc de gaze naturale. Acestea au fost realizate nu numai de Petrom si Romgaz, ci si de companiile de distributie Distrigaz-Sud si Nord.

Astfel, participarea societatilor la realizarea stocurilor de gaze naturale pentru sezonul rece din 2004-2005 arata asa: Romgaz - 1.395 milioane mc, din care 895 milioane mc productie proprie, iar circa 500 milioane mc din import; Petrom - 676 milioane mc productie proprie; Distrigaz-Sud - 228 milioane mc import si Distrigaz-Nord - 137 milioane mc import.

La inmagazinarea gazelor, un aport important l-au avut chiar si consumatorii eligibili si distributiile private. Acestea, la randul lor, au reusit sa inmagazineze 190 milioane mc de gaze naturale.

Mentionam ca Ministerul Economiei si Comertului a reusit, prin investitiile Romgaz de peste 340 miliarde lei, sa realizeze proiectele de crestere a capacitatilor de inmagazinare a gazelor naturale de la 1,3 miliarde mc in 2001 la 2,7 miliarde mc in 2004.

Vizavi de strategia MEC de pregatire a stocurilor energetice pentru iarna care va veni, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, ne-a declarat: "Petrom nu numai ca este al doilea mare stochist de gaze naturale pentru iarna 2004-2005, dar are si tancurile pline cu pacura. Pentru trecerea iernii, Petrom pune la dispozitia Termoelectrica si cantitatea necesara de pacura.

Putem face aprovizionarea zilnic cu 1500-2000 tone de pacura, fara nici un fel de probleme. Strategia iernii 2004-2005 este gandita de Ministerul Economiei si Comertului, astfel incat sa existe o corelare perfecta de aprovizionare intre toti agentii si companiile producatoare de combustibili energetici.

Isi aminteste cineva de vreo sincopa in aprovizionarea cu gaze, cu energie electrica sau cu benzina in iarna trecuta? Nu! La fel va fi si in iarna 2004-2005".