Cu cateva luni inainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, Kremlinul se pare ca pregateste debarcarea actualului presedinte moldovean Vladimir Voronin si aducerea la putere a Blocului "Moldova Democrata", formatiune de centru creata in mai anul acesta si condusa de Serafim Urechean, primarul actual al Chisinaului.

Potrivit unor surse ale Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, citate sub rezerva anonimatului in editia de luni a ziarului "Flux" de la Chisinau, Serafim Urechean, aflat, saptamana trecuta, la Moscova, la o reuniune internationala a primarilor, ar fi avut, cu aceasta ocazie, o intrevedere cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Seful statului rus i-ar fi confirmat lui Urechean decizia administratiei de la Kremlin de a acorda tot sprijinul in perspectiva alegerilor parlamentare din primavara anului 2005 Blocului "Moldova Democrata", strategia Moscovei pentru Republica Moldova vizand, potrivit surselor citate de "Flux", inlaturarea cu orice pret de la putere a lui Voronin si neadmiterea accederii la guvernare a

opozitiei pro-occidentale.

In cadrul intalnirii, presedintele Putin ar fi mai explicat ca Vladimir Voronin este un partener nesigur pentru Rusia, drept confirmare fiind nesemnarea Memorandumului Kozak, respingerea negocierilor cu liderul transnistrean Igor Smirnov si a actualului format de negocieri, precum si neparticiparea lui Voronin la ultimul summit CSI (Comunitatea Statelor Independente) din Kazahstan.

Vladimir Voronin, ar fi spus liderul de la Kremlin, a adus grave prejudicii statului rus in regiune, pentru care nu poate fi iertat.

Cu aceeasi ocazie, presedintele Putin i-ar fi dat asigurari lui Serafim Urechean ca in favorarea Blocului "Moldova Democrata" vor activa administratia de la Tiraspol, Ambasada Federatiei Ruse de la Chisinau, structurile serviciilor secrete ruse, Mitropolia Moldovei si institutiile mass-media rusesti.

Totodata, Vladimir Putin a promis sprijin lui Serafim Urechean din partea specialistilor in materie de tehnologii electorale, precum si o sustinere financiara masiva.

In fata acestui sprijin masiv, Serafim Urechean ar fi promis ca prioritatile postelectorale ale formatiunii sale vor fi federalizarea tarii dupa modelul Kozak, legalizarea prezentei militare rusesti, aderarea la structurile militare si de securitate colective ale CSI si neadmiterea extinderii influentei euroatlantice in Republica Moldova.

Blocul "Moldova Democrata" este format din trei partide declarate a fi in opozitie cu actualul Partid al Comunistilor aflat la putere - formatiunea parlamentara Alianta "Moldova Noastra", a lui Dumitru Braghis, si doua partide neparlamentare - Partidul Democrat, condus de fostul presedinte al Parlamentului, Dumitru Diacov, si Partidul Social-Liberal, al carui lider este Oleg Serebrean.