Numarul de virusi care s-a napustit asupra sistemului de operare Windows a fost cu 400% mai mare in perioada ianuarie-iunie 2004, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu efectuat de compania de securitate electronica Symantec si preluat de economictimes.com.

Studiile efectuate de catre Symantec spun ca in primele sase luni ale anului in curs nu mai putin de 5.000 de virusi au dat bataie de cap sistemului de operare produs de Microsoft.

Ultimul raport Symantec atrage atentia si asupra diversificarilor acestor atacuri, in sensul prezentarii rezultatelor colaborarii dintre creatorii de virusi si spammeri. Aceeasi constatare o facusera cu o luna in urma si expertii in securitate informatica de la MessageLabs, spunand despre respectiva "alianta" ca are ca scop "crearea de virusi mai destepti si obtinerea de bani".

Dupa cum a declarat unul din directorii Symantec, Alfred Huger, observatiile asupra "colaborarii" autori de virusi-spammeri s-au facut si prin monitorizarea activitatilor la chatroom. Conform declaratiilor lui Huger, creatorii de virusi ii contacteaza din ce in ce mai des pe spammeri, pentru a le oferi (contra cost) accesul in computerele pe care le-au infectat.

Compania Symantec estimeaza ca pe viitor va creste semnificativ si numarul virusilor care vor ataca sistemele care ruleaza sub sistemul de operare open-source Linux, dar dispozitivele hand-held, pe masura ce acestea vor fi mai utilizate.