Autoritatile romane acuza Ucraina c-ar fi mutat balizele de semnalizare ale canalului Bastroe la doar cativa metri de malul romanesc.

Implicit acest lucru inseamna si modificarea granitei dintre cele doua state pe bratul Chilia, o granita care pare sa nu fie clar stabilita.

Situatia dureaza de mai multe zile. Totusi, potrivit corespondentilor, pescarii romani au indepartat pe cont propriu una dintre balizele plasate de ucrainieni pe Dunare.

Presedintele Ion Iliescu a acuzat Ucraina de incalcari serioase ale legii si ale bunei vecinatati, prin mutarea balizelor.

Ion Iliescu e de parere ca disputa cu Ucraina nu va degenera intr-un conflict militar, dar spune ca autoritatile de la Bucuresti vor face apel la organismele internationale pentru detensionarea situatiei.

Seful statului roman a adaugat ca oficialii de la Kiev nu pot aplica la infinit politica faptului implinit si ca ar trebui sa se revina la masa tratativelor, chiar daca in Ucraina se apropie alegerile prezidentiale de luna viitoare.

Romania avertizeaza

La randul sau, ministrul roman de externe, aflat si el la New York la o reuniune ONU, i-a cerut omologului sau ucrainian, Constantin Griscenko, inlaturarea balizelor instalate ilegal pe bratul Chilia.

Mircea Geoana a subliniat ca daca problema nu este rezolvata la nivelul autoritatilor de frontiera din cele doua tari, intr-o ultima intalnire care ar urma sa aiba loc astazi, partea romana isi rezerva dreptul sa le inlature singura.

Deocamdata, confrom informatiilor furnizate de prefectul de Tulcea, Ion Vargau, politia romana de frontiera nu a intreprins nici o masura.

Balizele au fost instalate de autoritatile ucrainiene pe canalul Bastroe pentru a avertiza navele care circula pe Dunare ca in zona au loc lucrari de dragare a canalului navigabil.

O comisie internationala din care fac parte reprezentanti ai Romaniei si Ucrainei, ai Comisiei Europene, ai UNESCO si ai Comisiei pentru protectia Dunarii, discuta la Geneva impactul pe care l-ar putea avea constructia canalului Bastroe asupra Deltei.

Mai multe organisme internationale au cerut Ucrainei sa opreasca lucrarile pana la realizarea unui studiu independent pe tema consecintelor construirii canalului.

Reactia Ucrainei

Ucraina a solicitat Romaniei sa nu contribuie la ridicarea tensiunilor dintre Bucuresti si Kiev si sa rezolve divergentele aparute in spiritul bunei vecinatati. Apelul a fost facut de ministrul ucrainean de externe Konstantin Hrischenko, in cursul unei intrevederi cu omologul sau Mircea Geoana la sesiunea Adunarii Generale a ONU de la New York.

Hrischenko a spus ca Ucraina a furnizat deja informatii detaliate privind lucrarile din Delta Dunarii. El a adaugat ca regreta decizia Romaniei de a recurge la arbitraj international in chestiunea delimitarii platoului Marii Negre.

Demnitarul ucrainean a mai precizat ca toate lucrarile din Delta se fac de asa natura incat ecosistemul din zona sa nu fie afectat.

Purtatorul de cuvant al ministerului ucrainean de externe a declarat dupa intalnirea de la New York ca Romania "isi joaca exagerat cartea, ca un actor slab si dominat de emotii, fara o viziune realista asupra lucrurilor".