Conducerea aliantei PNL-PD si-a prezentat prioritatile ofertei electorale. Una dintre cele mai controversate propuneri, criticata zilele trecute de PSD, este reducerea fiscalitatii.

Alianta PNL-PD si-a propus ca tinta electorala obtinerea a peste 50 la suta din voturi la alegerile generale. In cazul in care tinta va fi atinsa alianta va reduce impozitul pe profit si impozitul pe venitul global la 16 procente.

Propunerea a fost criticata chiar ieri de vicepresedintele PSD, Florin Georgescu. Acesta a declarat ca impozitul unic de 16 la suta ar favoriza circa doua sute de mii de persoane dar ar defavoriza peste patru milioane. Copresedintele aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan, ramane insa la ideea de reducere a impozitelor.

Esenta ofertei aliantei PNL-PD este de fapt imbunatatirea mediului de afaceri. Astfel, sustin economistii aliantei, oamenii de afaceri ar prospera si odata cu ei si angajatii.

Pentru ca mediul de afaceri sa se imbunatateasca nu vor mai fi acordate esalonari sau scutiri la plata taxelor si impozitelor dar va fi schimbata si legislatia.

Chiar daca liderii PNL si ai PD au acuzat PSD de nenumarate ori de populism, in oferta aliantei se regasesc tinte ca dublarea salariilor personalului din invatamant, cresterea salariilor din sanatate, in medie, cu 50 la suta, pensia medie de 110 euro si subventii pentru cultivarea terenurilor si cresterea animalelor.

BBC

Stolojan promite un salariu mediu de 321 de euro in 2008, in timp ce oferta electorala a lui Nastase vorbeste de 350 de euro

Liderii celor doua partide din Alianta D.A. au scos la lumina, in sfirsit, un extras din programul de guvernare, un fel de sinteza a sintezelor, cuprinsa intr-o minibrosura de 30 de pagini. Oficiile prezentarii chintesentei programului au fost facute de candidatul la presedintie, Theodor Stolojan.

De la inceput, acesta a tinut sa avertizeze asistenta ca oferta Aliantei pentru guvernare nu va revolutiona economia, insa o va imbunatati. Potrivit lui Stolojan, PNL si PD vor avea cinci mari prioritati: mediul de afaceri, educatia, sanatatea, sistemul social si agricultura.

Intr-un guvern al Aliantei, salariul mediu brut va ajunge de la 195 euro in 2004 la 321 euro in 2008 (PSD promite ca, in 2008, salariul mediu va fi 350 de euro) pensia medie va fi de 110 euro (PSD spune ca, in 2008, pensia medie va fi de cel putin 100 de euro), alocatia de stat pentru copii va fi de 10 euro pe luna (PSD imbunatateste programul “Cornul cu lapte” cu pachetul igienic si

vitamine), dublarea salariilor din invatamint etc. Cea mai importanta transformare economica despre care a vorbit Theodor Stolojan va fi uniformizarea cotei de impozitare atit pe profit, cit si pe venituri, astfel incit aceasta va scadea de la 25%, cit este in prezent, la 16a dupa 2004.

Tot Stolojan a spus ca Alianta va pastra programul PSD de subventionare pentru taranii care poseda pina la 5 ha de teren agricol si va aloca 2,5 milioane de lei pe ha. In plus, Alianta promite si o renta viagera de 100 de euro pe an pentru persoanele peste 60 de ani care-si vind terenul agricol.

“Avem sansa ca, pe 28 noiembrie, sa ne intilnim cu momentul in care satul romanesc sa voteze programul Aliantei”, a adaugat Stolojan. El a precizat ca restul programului Aliantei va fi prezentat in serial, pe capitole, in dezbaterile pe care le va avea cu cetatenii in campania electorala.

Ev. Zilei - 23 septembrie 2004

In schita programului de guvernare

Alianta PNL-PD supraliciteaza promisiunile populiste ale PSD

Lapte si miere pentru romani: 321 de euro salariu mediu brut, pensia medie - 110 euro, renta viagera de 100 euro pentru fiecare hectar de teren vandut de romanii de peste 60 de ani

PSD a primit, ieri, o lectie de populism cand Alianta PNL-PD si-a prezentat prioritatile ofertei electorale, adica obiectivele de guvernare. O brosurica portocalie, de 30 de pagini, cuprinde cam toate promisiunile pe care le-ar face alegatorilor un partid dornic sa ajunga la putere. Salariul mediu brut ar urma sa sara de la 195 de euro, cat este acum, la 321 de euro in 2008.

Salariul minim va creste si el, cu 60%, la fel ca si salariul mediu din sistemul bugetar. In sistemul sanitar, Alianta nu poate promite decat o crestere cu 50% in termeni reali a veniturilor salariale. Pensionarii vor fi si ei fericiti: castigurile lor lunare medii vor ajunge, in 2008, la 110 euro, adica peste 4.500.000 de lei la cursul actual.

Persoanele cu varste de peste 60 de ani care isi vor vinde terenurile agricole pe care le au in proprietate vor beneficia de o renta viagera de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar de pamant vandut. Cei care nu vor sa vanda, vor putea ceda dreptul de folosinta a terenului si vor primi doar 50 de euro.

Alianta vrea sa creasca si sporul demografic, dar prefera ca nou-nascutii sa apara in familii legal constituite. In consecinta, cei care se casatoresc prima oara vor primi un sprijin financiar de 200 de euro, iar alocatia universala pentru copii se va dubla, urmand sa ajunga la 10 euro.

Pana vor creste mari acesti copii, Alianta va dubla salariile profesorilor in euro, va repara scolile de la tara, alocand anual 100 de milioane de euro de la bugetul de stat (!!!) si, pe deasupra, "va aseza trinomul elev-profesor-parinte in centrul reconstructiei sistemului de educatie".

Pentru a putea finanta toate aceste promisiuni, Alianta va reduce drastic impozitele, introducand cota unica de impozitare de 16%, in speranta ca astfel vor creste incasarile la buget. Cota de impozitare pentru contributiile la fonduri sociale va cobori de la 49,5% la 39%.

Liberalii si democratii promit ca deficitul bugetar va fi mai mic de trei procente, iar deficitul contului curent va avea "limite acceptabile", dupa cum a spus Theodor Stolojan. Alianta PNL-PD este convinsa ca va gasi surse de finantare "mai ieftine si usor accesibile" prin scoaterea la lumina a economiei subterane (modelul Blanculescu, adica - n. red.

), combaterea coruptiei si inlaturarea practicilor clientelare de scutiri si reesalonari ale datoriilor. Pe ultima pagina a brosurii distribuite delegatilor se afla si o promisiune mult mai usor de realizat: elaborarea standardelor minime privind functionarea gradinilor zoologice.

Liliana RUSE, Mircea MARIAN

Adevarul - 23 septembrie 2004