Fratii Nutu si Sile Camataru (Ion si Vasile Balint), arestati pentru proxenetism, tilharie, santaj si inselaciune, au fost ieri audiati de Comisia de abuzuri a Senatului.

La sedinta, in care cei doi au venit sa se plinga de faptul ca sint tratati incorect de justitie, a asistat si senatorul Vasile Duta, cel indicat a se fi numarat printre clientii prostituatelor “patronate” de interlopi.

In timpul audierii, Nutu Camataru si-a reluat afirmatiile socante despre relatiile dintre familia sa si lumea politica, nominalizind partidul de guvernamint si pe presedintele PNG, Gigi Becali.

“Am ajutat si PSD cind a avut nevoie, la alegeri, cind au avut nevoie de voturi. I-am ajutat unde au vrut”, a spus Nutu Camataru in fata comisiei. La iesire, el a completat pe un ton ironic: “Am votat si eu PSD, asa i-am ajutat, ce vreti sa va spun?”. In timpul audierii, Nutu Camataru a reluat si tema prieteniei care il leaga de Gigi Becali: “Gigi e prietenul meu.

De cite ori a apelat la mine, chiar daca n-am avut bani, am luat de la cumnati, de la familie si i-am dat . (...) Ii dadeam daca voia si un copil”.

Sageti catre Nicu Gheara

Nutu si Sile Camataru, impreuna cu avocatii lor, au sustinut in fata senatorilor ca nu sint tratati corect de justitie. Cei doi frati s-au plins ca ei si familiile lor au fost agresati de politistii care i-au arestat, iar casele le-au fost distruse.

In plus, Nutu Camataru a afirmat ca a auzit zvonuri potrivit carora omul de afaceri Nicu Gheara ar fi oferit o recompensa de doua milioane de dolari pentru arestarea lor. El s-a ferit sa-l acuze direct pe Gheara, insa a spus ca “se vorbeste” ca unul dintre procurorii care-l ancheteaza a fost de curind la Mangalia, oras care, dupa spusele lui Camataru, ar fi condus de Nicu Gheara.

Nutu Camataru a afirmat ca a avut un singur diferend cu Nicu Gheara, “cind i-a dat in cap lui Nicolae Dumitru, zis Niro, sa semneze niste acte. Un fin al domnului Gheara, zis Corsicanu, i-a spus lui Becali ca-i ia copiii si m-a injurat si pe mine. Eu l-am asteptat pe acesta, pe Corsicanu, si l-am batut si l-am bagat in spital”.

Sentorul Duta - judecatorul “binefacatorilor” sai!

Fratii Camataru au negat ca ar avea vreo legatura cu senatorul Vasile Duta. “Eu, personal, nici nu-l cunosc pe domnul senator la care se refera. Toate aceste declaratii au fost date in scris de un proxenet de la care eu am inchiriat femei si le-am platit, pentru a-si reduce pedeapsa la jumatate”, a spus Sile.

La rindul sau, Nutu a afirmat ca, in timpul anchetei, a fost dus la PNA, unde a intilnit doi procurori care l-au intrebat despre un “domn senator” si despre alti oameni politici pe care ii cunoaste. “Eu nu-l cunosc pe domnul senator, il cunosc pe domnul avocat, ca nu legitimez oamenii cind ii cunosc”, a declarat el, referindu-se la Duta, care este avocat.

Senatorul Duta, in calitate de membru la Comisiei de abuzuri, i-a cerut lui Nutu Camataru numele procurorilor de la PNA care l-au intrebat despre oamenii politici pe care ii cunoaste. “As dori sa merg la Strasbourg sa prezint, in calitate de senator al Romaniei, cum se fac anchetele in Romania”, a spus Duta.

La iesire, el era convins ca participarea lui la audiere este perfect indreptatita, intrucit este membru al Senatului.

Nutu Camataru: “Provin dintr-o familie de burghezi”

La audierea care s-a desfasurat in prezenta “mascatilor” de la IGP, Nutu Camataru a sustinut ca singura infractiune de care se face vinovat este cea de camatarie. “Asta e singura infractiune pe care am facut-o. Am dat bani cu camata. Sa fiu condamnat pentru asta”, a afirmat Camataru.

El a tinut sa precizeze de unde i se trage numele: “Aceasta porecla o port din mosi-stramosi. Pe bunicul meu il chema Fane Camataru”. Nutu s-a mai aratat deranjat si de faptul ca este asociat cu minoritatea rroma: “Eu provin dintr-o familie de burghezi. Nu sintem tigani, am crescut intr-un cartier mai mult de tigani”.

Comisarul-sef Marinescu, sub lupa procurorilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), comisarul-sef Traian Marinescu (despre care Nutu Camataru a afirmat ca i-ar fi cerut sa devina informator) “nu este adjunctul sefului de informatii si nu a fost angrenat in investigarea gruparii Camatarii”. MAI confirma suspiciunile care planeaza asupra activitatii comisarului Marinescu.

“Suspiciunile referitoare la legaturile sale in mediul interlop fac obiectul unei informari expediate in urma cu circa doua luni la PNA si al unei anchete interne”, se mai arata in comunicat. (Alina Grigore)

Duta-Camatarii, o relatie confirmata

Biroul de Presa al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii ieri un comunicat in care se arata ca senatorul Vasile Duta a avut legaturi cu clanul Camatarilor.

“Din materialul de urmarire penala privind gruparea infractionala coordonata de cei doi frati Balint, rezulta ca acestia se aflau in relatii de prietenie si afaceri cu mai multe persoane publice, printre care si senatorul Vasile Duta, membru in Comisia de abuzuri a Senatului Romaniei”, sustine comunicatul Parchetului General. (I.S.)

Ce cauta senatorul Duta la audierea Camatarilor?

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, considera ca prezenta senatorului Vasile Duta in Comisia senatoriala de abuzuri, care i-a audiat pe fratii Camataru, este o “contradictie”.

Procurorul general a spus ca, saptamina trecuta, i-a trimis presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, o scrisoare in care atragea atentia asupra acestei contradictii si avertiza in ceea ce priveste riscurile pe care le implica audierea celor doi frati in prezenta senatorului Duta. “Am informat asupra riscurilor pe care le implica acest fapt.

Nu am primit nici un raspuns”, a spus Botos, fara a explica insa despre ce riscuri este vorba. Numele senatorului Duta a fost pomenit in acest dosar in legatura cu unele inregistrari video, in care ar fi aparut impreuna cu o prostituata a Camatarilor. (I.S.)

Ev. Zilei - 23 septembrie 2004

Ieri, impreuna cu intreaga comisie de abuzuri a Senatului Romaniei

Senatorul-amorez Duta i-a audiat pe Camatarii acuzati a-i fi livrat tarfe

Procurorul general Ilie Botos l-a avertizat pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca participarea lui Duta la audiere este "cel putin neprincipiala". Vacaroiu a zis ca nu poate sa-i interzica

In Sala de Marmura a Senatului, acolo unde, pe vremuri, Ceausescu tinea sedintele "cabinetului intim" pecerist, s-a produs, ieri, cuplul Camatarilor, Nutu-Sile, scosi din beciurile IGP pentru a fi audiati de parlamentarii din Comisia pentru abuzuri.

Flancati de o subgrupa de mascati, Ion si Vasile Balint au intrat in sala arborand figuri triste, intarite de tricoul lui Nutu, imprimat cu intrebarea "De ce eu?". Dand cu ochii de camerele de filmat si de aparatele foto, au luat aerul unor vedete de cinema si au dat drumul unei serii de acuzatii-dezvaluiri, continuata, cu accente comice, si in fata senatorilor de la "abuzuri".

Printre acestia, in capul mesei, s-a aflat si Vasile Duta, cel care si-a castigat celebritatea dupa aparitia informatiei ca s-a bucurat din plin de serviciile unor prostituate care lucrau sub obladuirea lui Sile Camataru.

Istoria raporturilor lui Duta cu tandemul Camataru a facut, si ea, obiectul audierii, peremistul Valentin Dinescu fiind cel care a pus chestiunea pe ordinea de zi, cu argumentul ca "e-n joc onoarea si demnitatea unui demnitar roman".

Raspunsurile Camatarilor au fost ambigue, dar a reiesit, totusi, ca Nutu il stia pe senator dupa indeletnicirea acestuia de avocat, nu si dupa calitatea de ales al poporului. "Eu nu-l cunosc pe domnu' senator, eu il cunosc pe domnul avocat, ca nu stau eu sa-i legitimez pe toti care-i cunosc si vine la mine sa cumpere un animal, ceva...

", a spus Nutu, pretinzand ca implicarea lui Duta in afacere i-a fost ceruta de doi procurori PNA. La randu-i, Sile a negat veridicitatea scandalului sexual: "Nu-l cunosc pe dansu', toate aceste declaratii sunt minciuni si a fost date de un proxenet de la care eu am inchiriat femei, in scopul lui de a-si reduce pedeapsa la jumatate".

Incurajat de dezmintirile camataresti, Vasile Duta a luat, si el, cuvantul, s-a plans de mediatizarea excesiva a persoanei sale ("am ajuns mai ceva ca Bill Clinton") si, cu tupeu, i-a cerut lui Nutu sa dezvaluie numele celor doi procurori.

Mai mult, Duta s-a si antepronuntat asupra cazului, decretand ca implicarea sa in ancheta fratilor Balint este un abuz si ca se va plange de asta la Strasbourg. Pana atunci, saptamana viitoare, Comisia se va pronunta in legatura cu plangerile celor doi Camatari, decizia senatorilor fiind lipsita de forta juridica in fata organelor de ancheta.

Sursa confuziei: "prostituate=porci"

Audierea a debutat cu un scurt excurs autobiografic al lui Nutu Camataru. "Numele de Camataru e din mosi-stramosi, de la bunica-miu. Am fost badigard la Nisa, in Legiunea Straina, m-a-mpuscat la revolutie... Vreau sa zic, fara ura de rasa, ca noi nu suntem tigani, deci suntem dintr-o familie de burgheji din Baragan, deci provenim doar dintr-un cartier populat cu tigani, adica romi.

N-am fost in viata mea in discoteca, nu beau, nu fumez, sunt sportiv. Baietii care-l pazeste pe Gigi Becali, Iftimoaie acela, sunt baietii mei, eu sunt managerul lor. Am o herghelie care face vreo 500.000 de dolari, ca am trei armasari, din care unu', KGB, l-am luat de la un vestit scluptor si care se trage din cel mai tare armasar din Romania, Tamtam...".

Apoi, Nutu si-a clamat, cu glas gatuit, nevinovatia: "Singura infractiune care-am facut-o e c-am dat bani cu camata. Sa fiu condamnat pentru asta, nu pentru altele, care nu le-am facut... Ca n-am luat eu bani dupe prostituate! I-am zis lu' omu' meu, Ghita de la Dalga, la telefon, ca am o ferma de animale la Dalga, sa-mi vanda 40 de porci.

Asta are dom' procuror ca dovezi contra mea, ca mi-au ascultat telefoanele: ca proxenetii le zice la prostituate porci, in limbaju' lor...".

Mult mai vorbaret decat fratele sau, Nutu Camataru a creionat povestea unui complot mafiot impotriva clanului sau, in centrul caruia s-ar afla doua personaje grele: controversatul afacerist Nicu Gheara si chestorul general Virgil Ardelean, seful Serviciului de informatii al Ministerului Administratiei si Internelor.

"Vor sa ne decimeze pe noi! Un alt interlop, e vorba de Nicu Gheara, a pus la bataie doua milioane de dolari pentru asta, ca de aia e si domnu' procuror din Mangalia care ne ancheteaza, adica din zona care-o controleaza el... Ca l-a pus si pe Gigi Corsicanu' (seful galeriei rapidiste - n. red.

) sa-l ameninte pe Gigi Becali ca-i ia copiii si recunosc, c-am facut o infractiune, ca l-am batut pe Corsicanu' de l-am bagat in spital. Nicu Gheara s-a suparat si ca m-am bagat pentru Nicu, patronu' de la Niro, care l-a botezat familia noastra...".

Scenariul avansat de Nutu pentru Virgil Ardelean e si mai complex: "Nu-l cunosc personal, singuru' care-l stiu se numeste Traian Marinescu, e adjunctul lui, care vroia sa-l ajutam sa-l lege pe Capatana de la pasapoarte, ca se culca cu amanta lui. Invidia lu' domnu' Ardelean e ca n-am vrut sa intram in combinatii, in afaceri, cu dansu'".

Internele au reactionat prompt la povestile camataresti si, intr-un comunicat de presa, le-au denuntat ca reactii denigratoare la fermitatea cu care organele de ancheta actioneaza pentru anihilarea gruparilor de crima organizata, "care pareau de neatins".

Potrivit MAI, Traian Marinescu nici macar nu face parte din structurile informative pastorite de Virgil Ardelean, fiind doar un banal comisar-sef de Politie, anchetat de PNA pentru legaturi cu lumea interlopa.

Parerea lui Vacaroiu e ca n-are ce sa-i faca senatorului-amorez

Procurorul general Ilie Botos l-a atentionat pe Nicolae Vacaroiu despre riscurile audierii fratilor Camataru de catre comisia din care face parte senatorul Vasile Duta, al carui nume apare in cazul acestei grupari de crima organizata.

"Am avut o discutie telefonica inca de saptamana trecuta cu domnul Vacaroiu in care am precizat ca este cel putin neprincipial sa se procedeze la aceasta audiere, in conditiile in care apar elemente de legatura intre senatorul Vasile Duta si fratii Camataru. Senatorul trebuia sa nu participe la aceasta audiere", ne-a declarat, ieri, Ilie Botos.

Seful Ministerului Public a subliniat ca, ieri dimineata, procurorii au trimis Senatului si un material documentat in care se arata motivele pentru indepartarea senatorului de la aceste audieri, precum si riscurile pentru desfasurarea anchetei, in cazul in care acesta va participa totusi la ele.

In plus, Ilie Botos a cerut presedintelui Senatului informatii legate despre ratiunea audierii fratilor Camataru de catre Comisia de abuzuri, atat timp cat, pana la terminarea anchetei, caile legale pe care cei doi frati le pot parcurge sunt cele judiciare.

"I-am raspuns ca eu nu pot sa-i interzic, chiar ca presedinte al Senatului, unui senator sa participe la lucrarile comisiei din care face parte, fiindca nu are un mandat imperativ", a spus Vacaroiu, fara sa precizeze daca a primit materialul trimis, ieri, de Parchet, in care erau explicate temeiurile pentru care nu era indicat ca Duta, implicat cel putin ca martor in procesul penal, sa asiste

la audieri.

Alin BOGDAN, Violeta FOTACHE

Adevarul - 23 septembrie 2004