Centrul pentru Jurnalism Independent cheama Guvernul Romaniei in instanta. La Tribunalul Bucuresti va avea loc, pe 25 octombrie 2004, prima infatisare in procesul prin care CJI va incerca sa oblige executivul sa-i puna la dispozitie informatiile cu caracter public pe care le-a solicitat in data de 4 august a.c.

Este vorba despre lista institutiilor publice ale caror bugete de publicitate au primit aprobarea primului-ministru, actul administrativ in baza caruia premierul aproba acele bugete, minutele sedintelor de guvern in care s-a adoptat actul administrativ, precum si lista contractelor de publicitate aprobate de Nastase.

Pe 20 iulie, “Evenimentul zilei” publica, in exclusivitate, un document intern al guvernului, cu statut de “secret de serviciu”, semnat de ministrul Eugen Bejinariu, seful Secretariatului General al Guvernului, in care se arata ca, “in conformitate cu cele stabilite de guvern, toate ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale, precum si

institutiile sau agentii economici aflati in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora vor incheia contracte de publicitate pentru anul 2004 numai dupa prezentarea bugetelor aferente si a contractelor corespunzatoare in vederea obtinerii acordului prealabil al domnului Adrian Nastase, prim-ministru al Romaniei”.

Ioana Avadani, director al CJI, ne-a declarat ieri ca guvernul a refuzat sa comunice acele informatii, prin purtatorul de cuvint fiind transmis un comunicat de presa in care se spunea ca premierul Nastase nu a semnat nici un contract de publicitate. “Nemultumiti de acest raspuns, noi am decis sa chemam guvernul in judecata, in baza Legii nr. 544”, a adaugat Ioana Avadani.