Cusca leilor, cu care Camatarii isi ingrozeau debitorii, s-a mutat, pentru o zi, la Senat. Numai ca nu fiarele junglei scoteau aici ragete inspaimantatoare: efectele speciale sonore i-au apartinut presedintelui Camerei Superioare. "Consemnat" in sedinta comuna cu Camera Deputatilor inca de dimineata, Adrian Paunescu a ajuns la capatul rabdarii in jurul pranzului.

I-a cazut in "gheare" si in dizgratie o "prada" de soi: presedintele - director general al Societatii Romane de Televiziune, Valentin Nicolau. Omul ajunsese la Senat, ca si omologul sau de la Radio, pentru a prezenta raportul de activitate pe 2003.

Numai ca, spre deosebire de Dragos Seuleanu, care s-a ales cu felicitarile si darul (sub forma de aprobare a raportului, cu doar doua abtineri, si a rectificarii bugetare - in unanimitate), seful SRTV a avut parte de o reprezentatie speciala.

Stiindu-l om de teatru, senatorul Paunescu si-a permis sa-i ofere un numar de revista, cu decibeli din belsug, in care il acuza de "obraznicie" si ii califica una dintre interventii drept "lucru inadmisibil". Ce facuse omul? Si-a permis sa defineasca referirile senatorului George Pruteanu la "vulgaritatea revarsata in foarte multe emisiuni" de la TVR drept "afirmatii fara acoperire".

Atat i-a trebuit "maestrului de ceremonii" Paunescu: dincolo de aluziile la proasta crestere a interlocutorului, a decretat ca, daca mai era nevoie de un motiv in plus pentru ca raportul SRTV sa fie respins, acum l-a obtinut si pe acesta.

De altfel, presedintele Senatului avusese grija, in timp ce Valentin Nicolau raspundea interpelarilor parlamentare, sa strecoare printre colegi faptul ca el, unul, va vota negativ. Asa se face ca, la final, s-a ajuns la "8 pentru, 8 impotriva si o abtinere". In traducere, circ - partea a II-a. Cum sa rezolvi situatia? Cineva sopteste ca presedintele comisiei are dreptul la vot dublu.

Dar ce te faci cu Mihai Malaimare, care si el e sef de comisie? "O fi presedinte la Camera, dar domnul Paunescu conduce sedinta". Si asta ce inseamna, ca are dreptul la triplu vot? Mihai Malaimare sustine ca Mona Musca si alti cativa colegi ai sai din Camera, absenti de la sedinta, l-au insarcinat sa voteze "pentru", in contul lor.

Nu se accepta, fiindca, asa presedinte de Comisie pentru cultura cum e, tot are nevoie de o hartie oficiala in sensul asta. Nu-i nimic, Ion Solcanu, care a participat, pana mai adineauri, la audieri, a lasat si el urmasilor sai votanti ca este "pentru".

Replica PRM e prompta: "Pai il chemam si noi pe domnul Dolanescu, ca el voteaza "impotriva"!" Sa-i acceptam sau nu pe parlamentarii absenti? Din aceasta dilema nu putem iesi. Asa ca se trece din nou la vot. Bulversat de cele ce se petrec in jurul sau, unul dintre cei 8 cu "da" dezerteaza si trece in tabara inamica. "7 pentru, 9 impotriva, o abtinere", rezultat final.

"Chiar daca il numaram si pe domnul Solcanu, tot se respinge, cu 9 la 8", devine brusc marinimos Adrian Paunescu. Senatorii si deputatii i-au stricat ziua lui Valentin Nicolau. Nu numai ca i-au respins raportul de activitate, dar, de-a lungul intrunirii, i-au adus acuze pe banda rulanta.

"TVR devine jenant de umila si deranjant de aservita puterii, dovedeste o subordonare totala fata de Guvern si, in special, fata de Adrian Nastase" - a dat verdictul Lia Olguta Vasilescu, deputat PRM; colegul sau de partid, senatorul Eugen Marius Constantinescu, a avut alta problema: "TVR este deficitara in ceea ce priveste divertismentul".

("Varful de lance" al institutiei, "Surprize, surprize", capata definitia "emisiune scremuta, proasta si foarte scumpa"). George Pruteanu a pus pe jurnalul de stiri al TVR eticheta "gazeta de perete a partidului de guvernamant", iar referirile la "subordonare politica", "prioritati exceptionale create premierului", "partizanat" s-au tinut lant.

Daca plenul celor doua Camere va vota raportul Comisiilor de Cultura reunite, respingand raportul de activitate al SRTV, consiliul de administratie al institutiei va fi considerat demis.