Iliescu-Roman, cuplul politic al anilor '90, ar putea reveni in actualitate, probabil dupa alegerile din acest an. Intr-o emisiune televizata, Petre Roman a declarat ca se poate vorbi in acest moment de o conciliere intre el si Ion Iliescu. "Asa este, dar nu pot spune ca acest lucru a avut loc in ziua de..., la ora de... A fost un proces pe parcursul a 4-5 ani.

Eu am scris cu exactitate despre evenimentele pe care le-am trait impreuna, despre cum m-a sustinut ca prim-ministru... Sigur, in ceea ce priveste evaluarile despre mineriada din '91 sau liberalizarea preturilor, pozitiile noastre au ramas antagonice.

La randul sau, domnul Iliescu a recunoscut si a scris ca Romania ar fi aratat altfel daca FSN nu s-ar fi rupt", ne-a declarat liderul Partidului Forta Democrata (PFD). Este de asteptat ca impacarea dintre Roman si Iliescu sa se concretizeze si in planul colaborarii politice dintre PSD si PFD, partidul nou infiintat de Roman, dupa ce a parasit PD.

Roman exclude insa o alianta de tipul "intrarea" in Uniunea Nationala PSD-PUR. El vorbeste tot despre un fel de reconciliere si "punerea foarte clar la punct a lucrurilor pe care le facem impreuna si le recunoastem impreuna".

Roman vrea ca PSD sa recunoasca si sa accepte ca PFD are solutii mai bune in anumite situatii si implicit sa le aplice, sa recunoasca identitatea PFD, acesta fiind punctul de la care ar putea pleca o colaborare. "Ca doar nu de-aia am luat-o de la cap, cu un partid nou, ca sa ne topim in PSD", explica Roman.

Pentru reusita proiectului sau, Roman pare dispus sa renunte chiar si la un post de parlamentar in legislatura viitoare. Pentru ca este putin probabil ca partidul sau va obtine la scrutinul din noiembrie minimum 5%.

Intrebat daca bazele acestei colaborari vor fi puse inainte sau dupa revenirea lui Iliescu in fruntea PSD, Petre Roman ne-a raspuns: "Mi se pare ca elementul cel mai important este revenirea lui Ion Iliescu la presedintia PSD". Daca reconcilierea va merge pana la capat, s-ar putea ca, in scurt timp, PSD sa fie cu totul alt partid decat acela care a participat la alegeri.

Lucru care ar putea constitui o noua rampa de lansare pentru Petre Roman.