Doar 148 de kilograme de aur au fost recuperate de proprietarii jefuiti de regimul comunist. Valoarea aurului furat: 70 de milioane euro.

Doar 3,4% din persoanele carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946-1990 au dat in judecata statul pentru a-si recupera bunurile. Pana acum, instanta a solutionat 617 cazuri, pentru care BNR a retrocedat 148 de kilograme de aur fin. Daca toate cele 150.000 de persoane pe care comunistii le-au lasat fara aur l-ar cere inapoi, din tezaurul BNR ar iesi circa 7 tone de metal pretios.

Doar 2% din aur a fost retrocedat

Doar 3,4% din persoanele carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946-1990 au dat in judecata statul, pentru a-si recupera bunurile. Pana acum instanta a solutionat 617 cazuri, pentru care BNR a retrocedat 148 de kilograme de aur fin.

Potrivit propunerilor de modificare a Legii 362/2003 va fi extins termenul de aplicare a facilitatilor la retrocedare. Persoanele carora le-au fost confiscate abuziv obiectele din metale pretioase si pietre pretioase le-au putut revendica in instanta pana la finele anului trecut, fara a plati taxa de timbru.

In plus, cererile de retrocedare puteau fi depuse la judecatoria in raza careia isi aveau domiciliul persoanele care solicitau despagubirile. Incepand din ianuarie 2004, pentru cererile de retrocedare se plateste o taxa de timbru, iar acestea pot fi depuse numai la Judecatoria Bucuresti.

“Se urmareste in primul rand prelungirea termenului de depunere a cererilor de retrocedare fara a plati taxa de timbru si acordarea posibilitatii de a da in judecata statul la sediul unde isi are domiciliul reclamantul“, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul viceguvernatorului BNR.

TERMENE.

Conform modificarilor propuse pentru actul normativ, populatia si persoanele juridice ale caror obiecte din metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase au fost confiscate in baza unor acte normative datand din anii ’40, ’60 si ’70, prevazute intr-o anexa, pot solicita restituirea acestora judecatoriei in raza careia domiciliaza, pana la data de 30 iunie 2005.

Saptamana viitoare, la sediul Bancii Nationale, se vor stabili o serie de chestiuni tehnice privind retrocedarea metalelor pretioase. “O parte din persoanele carora li s-a confiscat aurul a primit despagubiri. Multi dintre acestia sustin insa ca au fost batuti de militie atunci cand au predat aurul.

Legea trebuie sa se pronunte asupra procedurilor care trebuie urmate in acest caz“, a precizat Vasilescu.

CANTITATI. Aproximativ sapte tone de aur in valoare de 50-70 de milioane de euro ar putea face obiectul revendicarilor inaintate de persoanele fizice sau juridice carora li s-au confiscat obiecte din metale pretioase in perioada1946-1990. Cantitatea de aur este valabila in situatia in care toate cazurile prevazute de lege ar fi fost avute in vedere.

Pana in acest moment, in baza de date a BNR exista 150.000 de persoane carora li s-a confiscat abuziv obiectele din metale pretioase.

APROXIMARI

“Nimeni nu stie cat aur e in discutie, pentru a fi retrocedat. Cifra de sapte tone e aproximativa si ar insemna echivalentul a 70 de milioane de euro“ - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

PESTE 5.000 DE PROCESE

In acest moment, pe rol sunt 5.170 de procese, din care 1.207 sunt in Bucuresti. Pana acum au fost solutionate 617 cauze, din care 90 in anul 2003 si restul de 597 in cursul anului 2004. Banca Nationala a retrocedat populatiei 148 de kilograme de aur fin. Rezerva Bancii Centrale este de 105,1 tone.

Potrivit regelui rromilor, Florin Cioaba, tiganii din judetul Sibiu au de recuperat de la statul roman aproximativ 60 de kilograme de aur, numarul cererilor depuse de familiile de rromi fiind undeva in jurul a 100. In majoritatea cazurilor, tiganii, in timpul comunismului, plateau cu aur pentru a scapa de puscarie sau de bataia militienilor.

Cioaba spune ca mult din aurul confiscat de comunisti a fost luat fara acte.